Kiełbaski to zdecydowanie najczęściej przygotowywana potrawa z grilla. Zwykle pieczemy je bez żadnych dodatków, doprawiając co najwyżej keczupem lub musztardą. Tym, którzy oczekują czegoś więcej, a jednocześnie nie czują się mistrzami kulinarnymi polecamy smakowite przepisy.

Polacy nadal najchętniej wybierają na ruszt tradycyjną kiełbasę, stanowi ona ponad 50% najczęściej kupowanych produktów na grilla. Nic dziwnego, amatorzy jej smaku nie wyobrażają sobie ucztowania na świeżym powietrzu bez tej wędliny. Ponadto przygotowanie kiełbasy nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i wiele uwagi – wystarczy tylko od czasu do czasu przewracać ją na ruszcie. Dużą popularnością cieszą się także kiełbasy nieco w innej formie niż tradycyjne, czyli np. cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. My poszerzyliśmy swoją ofertę właśnie o takie produkty, m.in. „Paluszki grillowe” i „Kiełbaski mazurskie”, które doskonale smakują z rusztu – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Grilled sausageKiełbaski z boczkiem i mozzarellą

Składniki:

  • paczka „Kiełbasek mazurskich” parzonych ZM Pekpol
  • 8 plasterków wędzonego boczku ZM Pekpol
  • 10 dag sera typu mozzarella
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • wykałaczki

Wykonanie:

Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą.  Na każdej kiełbasce połóż kawałek sera a następnie ciasno owiń plasterkiem boczku. Całość zepnij wykałaczkami tak, aby ser nie wypłynął. Grilluj kiełbaski aż do uzyskania pożądanego wyglądu.

 

meat sausagesKiełbaski w piwie

Składniki:

• paczka „Kiełbasek mazurskich” wędzonych ZM Pekpol

• 2 średnie cebule lub główka czosnku

• butelka piwa jasnego lub ciemnego

• tacki do grillowania

Wykonanie:

Cebulę lub czosnek posiekaj na drobne kawałeczki.  Kiełbaski ułóż na tackach a gdy delikatnie się zarumienią posyp cebulą lub czosnkiem. Polej kiełbaski piwem. Po kilku minutach, gdy piwo odparuje powtórz czynność. Grilluj tak długo, aż kiełbaski się zarumienią.

 

Grillowane kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami

Składniki:

Bratwurst mit Rosmarinkartoffeln• 8 „Kiełbasek Mazurskich” wędzonych ZM Pekpol

• pół szklanki piwa

• 4 duże ziemniaki

• 2 cebule

• natka pietruszki

• olej

• sól

• pieprz

• tacki do grillowania

Wykonanie:

Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF