Szybkimi krokami zbliża się kalendarzowe lato, a wraz z nim chwile relaksu i rozrywki na świeżym powietrzu. Towarzyszyć im będzie grillowanie – jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków form spędzania czasu i równocześnie – zdrowy sposób na przygotowywania potraw, który wpisuje się w ogólnopolską tendencję. Jak bowiem pokazują badania, zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki.

samsung-food-showcase-healthy-eating-003-2Polacy, bez względu na wiek, uwielbiają grillować – wiąże się to m. in. z silną potrzebą wspólnego przygotowania posiłków i cieszenia się nimi. Coraz więcej z nas docenia również zdrowotne zalety tej formy przyrządzania jedzenia. Według badań przeprowadzonych przez firmę Kantar Media na zlecenie Samsung, wiele osób próbuje zdrowo się odżywiać. Już połowa Polaków stosuje dietę, przy czym w grupie tej większość stanowią kobiety (60 procent) – mają więc one realny wpływ na to, co jemy i w jaki sposób jemy. Pochodną takiej postawy jest m. in. coraz większa dbałość nie tylko o spożywanie zbilansowanych posiłków, ale również o kaloryczność potraw.

Jednym z ulubionych sposobów na zachowanie smaku i równocześnie obniżenie liczby kalorii mięsa jest właśnie grillowanie. Szczególnie latem doceniamy zalety potraw grillowanych, czyli  przede wszystkim przygotowywanie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, tłuszcz z mięsa wytapia się, więc jego ilość oraz wartość kaloryczna potrawy jest mniejsza.

Mimo to warto na ruszt wybierać chudsze mięso, takie jak drób bez skóry, cielęcinę, wołowinę, ryby oraz warzywa. Wiąże się to nie tylko z kalorycznością, lecz bardziej z obniżeniem ilości szkodliwych substancji powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.

Ważny jest rodzaj podpałki – brykiety, które złożone są z mielonego węgla drzewnego, z którego usunięto w procesie produkcji wszystkie szkodliwe substancje będą najbardziej odpowiednie.

W książkach kucharskich oraz blogach i serwisach internetowych znajdziemy wiele przepisów jak przygotować mięso na grilla. Jednym z najlepszych sposobów jest zamarynowanie dzień wcześniej w oliwie, można z dodatkiem soku z cytryny oraz przyprawami. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne, kruche i soczyste. Wśród tajników przygotowywania potraw z grilla jest tez taki, że skrzydełka czy nóżki z kurczaka warto przed położeniem na grill zagotować, potem przyprawić i wstawić do lodówki, a dopiero potem grillować. Dzięki obgotowaniu nawet jeśli skórka będzie podpieczona, to mięso w środku będzie wilgotne i jędrne, a nie nadmiernie wysuszone.

Przygotowanie grilla na większa liczbę gości bardzo może ułatwić duża i wygodna lodówka. Jeśli więc myślimy o wymianie lodówki na nowszy model lub właśnie urządzamy kuchnię, to zwróćmy uwagę na najnowszą propozycję firmy Samsung – lodówkę Food ShowCase. Ma ona wiele udogodnień, które znacznie usprawniają przygotowania ogrodowego przyjęcia. W tym modelu chłodziarka jest bowiem podzielona na dwie strefy. Komora ShowCase, umieszczona w przedniej części lodówki, zapewnia całej rodzinie łatwy dostęp do najczęściej wykorzystywanych produktów. Tu jest miejsce na sosy, przekąski i napoje. Natomiast komora InnerCase znajduje się w głębi lodówki, za zewnętrzną komorą ShowCase i jest idealnym miejscem do dłuższego przechowywania większych rzeczy, takich marynowane mięso czy duże miski z sałatkami. Ta lodówka, dzięki dokładnemu podziałowi na strefi dla każdego mieszkańca domu jest też najlepsza dla osób będących na diecie. Dlaczego? W tej lodówce miejsce na mniej wszystkie składniki jest specjalnie wydzielone, co powoduje, że nie musimy przeglądać wszystkich zgromadzonych zapasów i nie kusza nas na przykład przekąski kupione dla dzieci czy tłuste sery uwielbiane przez innych członków rodziny. Na wysokości naszych oczu mogą być tylko zdrowe produkty ułatwiające zrzucenie zbędnych kilogramów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF