Spadają liście z drzew, spada też temperatura. Jesień w pełni a zima zbliża się wielkimi krokami. Zmieniamy nie tylko garderobę, ale też codzienne menu. Jemy coraz mniej surowego, za to znacznie częściej przygotowujemy dania ciepłe i bardziej kaloryczne, ponieważ w te chłodne pory roku nasz organizm potrzebuje większej ilości energii.

Gdy wrócimy do domu zziębnięci i zmęczeni, w przygotowaniu ciepłych, pożywnych i zdrowych jesienno-zimowych dań pomoże papier SAGA.

 

Sezonowe menu od marki SAGA:

Szpinak w papierowych sakiewkach

Składniki:

800g świeżego szpinaku
(lub 400g mrożonego)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka peperoni
50ml oliwy z oliwek
4 jajka
20g parmezanu
sól
pieprz
świeże zioła

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek oraz peperoni pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać do całości szpinak i smażyć wszystko razem ok. 2-3 minut. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA. Na środku każdego arkusza położyć szpinak, ugnieść w nim niewielki dołek w który wbijamy jajko. Z papieru formujemy sakiewki SAGA. Wstawić je do gotującej się wody i gotować ok. 5-6 minut w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję jajka. Przed podaniem szpinak udekorować startym parmezanem oraz ziołami.

 

Grzybowa rozkosz

Składniki:

500 g grzybów leśnych
150 g drobno posiekanej szynki
1 ząbek czosnku
2 cebule szalotki
1 trufla (jeżeli to możliwe)
150 ml czerwonego wina
1-2 łyżki oleju roślinnego
mały pęk świeżej pietruszki
mały pęk świeżego tymianku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić papierowym ręcznikiem – nie płukać wodą. Delikatnie przyciąć łodygi nie odrywając ich od kapeluszy, następnie pokroić je na 0,5 cm plastry.

Grzyby smażyć na oleju do momentu, aż uwolni się z nich sok, jednakże na tyle krótko, aby nie zdążyły zbrązowieć. Doprawić je solą i pieprzem, następnie dodać do nich czerwone wino.

Szynkę, czosnek oraz cebule szalotki drobno posiekać i wymieszać je z grzybami. Jeżeli to możliwe, na koniec można dodać cienko pokrojone trufle. Całość doprawić solą i pieprzem.

Z papieru uformować cztery sakiewki SAGA, wsypać do nich grzyby. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (220°C) przez około 7 minut.

Zaleca się serwowanie dania w sakiewkach SAGA.

 

Rolady wołowe

     Składniki:

700g polędwicy wołowej
100g boczku wędzonego
1 średnia cebula
2 łyżki musztardy
2 ogórki kiszone
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
5 szt. ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
125 ml śmietany 18 %
500 ml wywaru wołowego z kostki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na płaty o grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.

Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA i na każdym z nich ułożyć rozbity płat mięsa, następnie posmarować go musztardą, posyp majerankiem, solą i czarnym pieprzem.

Wędzony boczek i ogórki kiszone pokroić w bardzo cienkie plastry. Cebulę pokroić i podsmaż na smalcu. Na każdym płacie mięsa położyć plaster boczku, ogórka oraz podsmażoną cebulę.

Tak przygotowane mięso zwinąć w roladę, oprószyć mąką i zawiń w papier (rolada SAGA), następnie zawiązać boki sznurkiem kulinarnym. Rolady podsmażyć w papierze z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć do rondla (nie wyciągając z papieru) i podlać wywarem wołowym, dodać przyprawy (liść laurowy oraz ziele angielskie). Całość duś około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie, wyciągnąć i rozwiń roladki, powstały z wywaru sos lekko zagęścić dodając śmietanę – doprawić do smaku.

Podawać z kaszą lub ryżem.

 

Pieczone jabłka z rumem i lodami

Składniki:

4 jabłka
85 g cukru
50 g masła
1 łyżka syropu
1 łyżeczka cynamonu
100 ml rumu
200 g musli
lody waniliowe
liście mięty

 

 

Przygotowanie:

Wymieszać masło, cukier, syrop i cynamon. Z jabłek usunąć pestki i gniazda nasienne, następnie wypełnić je przygotowaną miksturą. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania, na każdym z nich umieścić jabłko, posypać je musli oraz zalać rumem. Z papieru uformować sakiewki, związać je sznurkiem kulinarnym. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C (220°C) około 25 minut (w zależności od wielkości jabłek) do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Serwować na ciepło w sakiewkach SAGA z gałką lodów waniliowych udekorowanych liściem mięty.


 

Papier do gotowania SAGA, oferowany przez firmę Metsä Tissue,  z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go do przyrządzania potraw bez użycia tłuszczu, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGAchroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.

www.sagacook.com

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF