Jesień i zima to czas, gdy szczególnie ważne dla zdrowia jest to, co jemy. Bogata w niezbędne wartości odżywcze dieta wpływa na odporność i kondycję. W tym sezonie produkty, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, obfitują w wysoką zawartość błonnika, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu dodają energii na długo, a także mają działanie oczyszczające i wzmacniające organizm.

8

Według tych wartości, marka Kupiec wprowadziła nowe, naturalne produkty podnoszące odporność i urozmaicające dietę: ciecierzyca, siemię lniane, zieloną soczewicę, oraz kasze: owsianą i jęczmienną pęczak. To lekkie i jednocześnie pożywne propozycje, które przyrządzimy w ramach głównego dania, przekąski, pasty czy sałatki.

Nowość! Ciecierzyca

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to bogactwo łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Nie zawiera glutenu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi cukrzycy . Sprzyja odchudzaniu i pomaga przy zaparciach, jest także szczególnie polecana przy anemii i niedokrwistości. Doskonale sprawdzi się jako element pasty, farszu i dodatek do zup, sałatek. To również składnik, z którego można wyrobić mąkę bezglutenową.

Nowość! Siemię lniane

Siemię lniane to nasiona lnu o właściwościach prozdrowotnych, pochodzących m.in. ze szczególnie ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminie E. Posiadają wysoką zawartość białka, potasu i cynku oraz fitoestrogenów. Działają wpomagająco przy dolegliwościach żołądkowych, a także osłonowo na przewód pokarmowy i przełyk – w kontakcie z wodą tworzą wartwę ochronnego śluzu, który zatrzymuje szkodliwe związki przed dotarciem do jelit. Świetne jako dodatek do kanapek i sałatek.

Nowość! Soczewica zielona

Soczewica należy do roślin strączkowych o wielu wartościach odżywczych. To źródło białka, które jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Soczewica obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii i miażdżycy. Bogata w potas i kwas foliowy, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.Soczewicę zieloną wyróżnia bardzo delikatny smak i zwarta forma – po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się.

 Nowość! Kasza owsiana

Kasza owsiana odgrywa ważną rolę w codziennym odżywianiu – jest bogatym źródłem białka i błonnika oraz wyróżnia się wysokim poziomem witamin grupy B i witaminy E, zapobiegając nowotworom jelita grubego. Produkt szczególnie bogaty w potas i magnez. To kasza o niskim poziomie indeksu glikemicznego, która reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Dostarcza niezbędnych węglowodanów.

Nowość! Kasza jęczmienna pęczak

Kasza jęczmienna pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Bogata w fitozwiązki, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom działa antybakteryjnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Spowalnia również procesy starzenia, wzmacnia mięśnie i naczynia krwionośne.

Opakowanie: 400 g; Cena: 4 PLN
Opakowanie: 400 g; Cena: 3,5 PLN Opakowanie: 400 g; Cena: 5 PLN Opakowanie: 400 g; Cena: 3,9 PLN
Opakowanie: 400 g; Cena: 2,5 PLN

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF