Składniki dla 2 osób:

  • ½ małego kalafiora
  • 100g kostka serka topionego Gouda marki SERTOP
  • 1 jajko
  • 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki siekanego świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

placuszki z młodego kalafiora z serem (1)Przygotowanie:

Kalafior wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.10 minut. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz a następnie blendujemy. Na sam koniec dodajemy koperek i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy porcje ciasta i smażymy ok. 6-10 minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF