SERTOP – pierożki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Idealne zarówno na rodzinny obiad jak i domową kolację. Po prostu rozpływają się w ustach!

- 1,5 szklanki mąki
- Wrzątek
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta soli
Składniki na farsz:
- ½ pęczku szpinaku
- 1 kostka serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki młodego czosnku
Składniki na sos:
- 1 kostka serka topionego Śmietankowego SERTOP
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30proc.
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu mielonego
- 1 łyżka masła
Do dekoracji: 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.
Przygotowanie. Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nie lepiące się ciasto. Przygotowujemy farsz. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8min a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek Śmietankowy kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego nożem prostokąty (5cmx10cm). Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka Śmietankowego z czosnkiem. Składamy i dociskamy brzegi ciasta, tworząc kwadraty. Gotujemy ok. 5 min. w wodzie a następnie odcedzamy.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku i od razu podajemy na stół. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl
Dodaj komentarz