Składniki dla 2 osób:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 sztuki 100g kostek serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 1 łyżka cukru
  • 25 łyżek mleka
  • 1 laska wanilii
  • Garść orzechów lub migdałów
  • Kilka listków świeżej mięty

kasza jaglana z truskawkami i kremem waniliowym (3)Przygotowanie:

Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, dodajemy wodę (ok.1 szklanka) i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Zdejmujemy z gazu, zostawiamy pod przykryciem, aby napęczniała.

Serki kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka.  Dodajemy mleko i wanilię, całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serki się rozpuszczą. Możemy pomóc sobie tłuczkiem do ziemniaków, co przyspieszy proce łączenia się składników kremu.

Gorącą kaszę wykładamy na talerze, polewamy kremem, nakładamy truskawki, dodajemy listki mięty. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami lub migdałami.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF