SERTOP – jagnięcina w sosie miętowym
Składniki na jagnięcinę dla 6-8 osób:
- Udziec jagnięcy (2kg)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
- 3-4 łyżeczki tymianku
- 3-4 łyżeczki bazylii
- 3-4 łyżeczki rozmarynu
- 2-3 kostki serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
- ½ pęczka świeżej mięty
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Do dekoracji: listki świeżej mięty.
Przygotowanie. Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24h do 48h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.2h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z Delisią i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl
Dodaj komentarz