Składniki ciasta:

  • 1 duży burak
  • 1 szklanka mleka
  • 3 kopiaste łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka masła

ciasto z buraka (2)Składniki polewy:

  • 100g kostka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek mleka

Dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp

Przygotowanie. Buraka obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera lub trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie.

Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu serek szybciej połączy się ze składnikami polewy.

Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF