Sernik wiedeński w prażonych migdałach
Delikatny, lekko wilgotny sernik zachwyci każde-nawet najbardziej wybredne podniebienie.
A chrupiące lekko podpieczone migdały zapewnią niesamowite doznania dla naszych kubków smakowych
Składniki:
1 kg sera zmielonego (nie używajmy serów w „kubełkach”)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jaj
bakalie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
olejek waniliowy
150 g płatków migdałowych
Opis:
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy masło, olejek waniliowy i mieszamy dalej. Następnie dodajemy ser, a na koniec zmieszane mąki oraz proszek do pieczenia.
Tak przygotowaną masę delikatnie mieszamy z białkami i bakaliami.
Okrągłą tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy migdałami.
Wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok godziny na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 st.
Dodaj komentarz