Delikatny, lekko wilgotny sernik zachwyci każde-nawet najbardziej wybredne podniebienie.

A chrupiące lekko podpieczone migdały zapewnią niesamowite doznania dla naszych kubków smakowych




Składniki:

1 kg sera zmielonego (nie używajmy serów w „kubełkach”)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jaj
bakalie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
olejek waniliowy
150 g płatków migdałowych

Opis:

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy masło, olejek waniliowy i mieszamy dalej. Następnie dodajemy ser, a na koniec zmieszane mąki oraz proszek do pieczenia.
Tak przygotowaną masę delikatnie mieszamy z białkami i bakaliami.

Okrągłą tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy migdałami.

Wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok godziny na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 st.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF