Seler jest tradycyjnym warzywem, z którego wykorzystujemy zarówno korzeń, jak i liście, najczęściej do gotowania bulionów. Ze względu na właściwości odżywcze, witaminy i minerały, niezależnie od formy, powinien być włączany do jadłospisu. Korzeń ugotowany i pokrojony w kostkę służy zwykle do przyrządzenia tradycyjnej sałatki jarzynowej. By oszczędzić długotrwałych przygotowań, obierania, gotowania i krojenia, warto sięgnąć po sprawdzony i smaczny Seler delikatesowy marki Dawtona.

 

Dzięki Selerowi delikatesowemu z łatwością przyrządzimy sałatkę na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy jako dodatek do obiadu. Najbardziej znane są sałatki selerowe z kukurydzą, jajkiem, szynką, czerwoną fasolą i żółtym serem, jednak warto przygotować niskokaloryczną, wiosenną wersję sałatki, np. z selera, kapusty pekińskiej, świeżego ogórka i oliwy z oliwek. Seler delikatesowy Dawtona, dzięki delikatnemu smakowi, nadaje się zarówno do sałatek pikantnych, bądź bardziej słodkich, np. z dodatkiem rodzynków. Kolorowe sałatki warzywne z dodatkiem selera stanowią również doskonałą przekąskę podczas przyjęcia dla gości. Taką sałatkę można także podać w formie przystawki – na kanapkach koktajlowych, krakersach, bądź w formie faszerowanych jajek.

Niewielka wartość kaloryczna (100 g korzenia to tylko 7 kcal) oraz działanie detoksykujące sprawiają, że seler jest częstym składnikiem diet oczyszczających. Dodatkowo, za włączeniem do diety selera przemawia dwukrotnie większa zawartość witaminy C niż w cytrusach, witamina B, E oraz kwas foliowy. Smaczną i niebanalną formę selera znajdziemy w ofercie firmy Dawtona – seler delikatesowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, nie wymaga przy tym krojenia, gotowania i obierania bulwy. Przygotowany w postaci wiórków seler Dawtona pochodzi z polskich upraw, a do produkcji nie używa się konserwantów. Specjalnie przygotowana, delikatnie słodka zalewa nadaje mu charakterystyczny smak, dzięki któremu dobrze sprawdza się w rozmaitych sałatkach.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF