Sekret doskonałej szarlotki? Olej palmowy! i KONKURS! :)
Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. Zapewne od lat sięgasz po sprawdzoną recepturę, może Twojej mamy lub
babci. Pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego przygotował francuski mistrz cukiernictwa Marie-Antoine Carême. Skomponował go dla cara Aleksandra I i nazwał „charlotte russe”. Jak przygotować idealne ciasto kruche?
Podstawą ciasta kruchego jest dobrze schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednio zbalansowane składniki. Proporcja wagowa mąki do margaryny powinna wynosić 2:1. To dużej zawartości tłuszczu ciasto zawdzięcza kruchość. Należy je zagniatać szybko, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde.
Wybierając margarynę, zwrócić uwagę na skład produktu. Dodatek oleju palmowego to duży atut. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Niezwykle istotne jest również to, że olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans. Margaryną na bazie oleju palmowego, jest Palma z Murzynkiem Zakładów Tłuszczowych Bielmar. Jej dodatek nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.
W nadzieniu tradycyjnej szarlotki nie może zabraknąć jabłek, np. antonówek, przypraw korzennych i cynamonu. Reszta składników to pole do popisu dla wyobraźni. Orzechy laskowe i włoskie, wanilia, kandyzowana skórka pomarańczowa zróżnicują konsystencję nadzienia i wprowadzą dodatkowe akcenty smakowe i zapachowe.
***
KONKURS
Producent margaryny Palma z Murzynkiem, ufundował dla Czytelników portalu cytrynowo.pl 3 tortownice z silikonowym brzegiem i szklanym dnem. Aby otrzymać jedną z nich, należy odpowiedzieć na pytanie:
Jakie jest Twoje ulubione jesienne ciasto?
Odpowiedzi przesyłajcie na adres konkurs@cytrynowo.pl do 23-12-2012.
Regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ
EDIT:
Rozwiązanie konkursu!
Nagrody zdobyli:
-Karolina M.
– Marcelina G
– Marzena S.
Gratulujemy i prosimy o sprawdzenie skrzynek mailowych. Wiadomości do zwycięzców zostały wysłane 😉
Dodaj komentarz