Na święta marka Britta proponuje konsumentom delikatny w smaku Ryż Biały Britta, stanowiący wyśmienite uzupełnienie uroczystego menu.

Britta Ryż Biały 300 dpiBoże Narodzenie to jedno z najważniejszych i najbardziej poruszających świąt związanych z polską tradycją. Podczas uroczystej kolacji wigilijnej podawane są specjalne dania postne, które, według wierzeń ludowych, powinny zawierać rozmaite plony ziemi, lasu i wody. W świątecznym jadłospisie dominują zatem potrawy przyrządzane na bazie kapusty, grochu, grzybów, maku oraz ryb. Od pewnego czasu istotnym składnikiem wigilijnych dań staje się również ryż.

Ryż Biały marki Britta to najwyższej jakości ryż długoziarnisty, będący smakowitym urozmaiceniem dań serwowanych podczas świątecznej kolacji. Ryż Biały Britta charakteryzuje się twardą strukturą ziarna, śnieżnobiałym kolorem oraz wyśmienitym smakiem. Po ugotowaniu jest lekki, sypki i nigdy się nie skleja. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 15 minut.

Ryż Biały marki Britta sprawdza się jako dodatek do dań jarskich i rybnych. Będzie sycącym uzupełnieniem wigilijnych gołąbków z kurkami, kutii czy pierożków z makiem. Wspaniale pokreśli też aromat pieczonego karpia.
 

Producent:  Sawex Foods Sp. z o.o.

Produkt:  Ryż Biały Britta

Gramatura:  200 g

Cena det.:  ok. 4 zł.

 

PRZEPIS 

Świąteczny ryż z bakaliami 1Świąteczny ryż z bakaliami (5 porcji)

Składniki:
4 torebki Ryżu Białego Britta, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 2 pomarańcze, 2 łyżki cynamonu, szczypta imbiru, szczypta kardamonu, ziarenka z ½ laski wanilii, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki maku, ½ szklanki orzechów włoskich, 100ml (płynnego) miodu

Sposób przygotowania:
Mleko i wodę wlać do rondelka, posolić jedną łyżeczką soli, postawić na ogniu. Gdy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień, wsypać ryż, dodać mak oraz ziarenka z laski wanilii i gotować przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie posiekać drobno orzechy włoskie. Następnie pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Gdy gotujący się ryż będzie już miękki (i wchłonie całą wodę z mlekiem), wlać sok z pomarańczy, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, cynamon, imbir oraz kardamon. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowy ryż przełożyć na talerze i podawać.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF