Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 200g serka topionego firmy SERTOP (np.: tylżycki, cheddar, z papryką, gouda)
  • 1/4łyżeczki soli
  • 1/2łyżeczki ziaren sezamu, maku lub kminku do posypania
  • 1 żółtko do smarowania
  • przyprawy (sól, pieprz)

rogaliki serowePrzygotowanie: Mąkę, margarynę, serek topiony i przyprawy posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie odkrawać ciasto po kawałku i formować wałeczki w kształcie rogalika. Każdy rogalik naciąć lekko nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać ziarnami sezamu, maku lub kminku. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni około 25 minut, aż będą złociste. Można podawać jako dodatek do zup.

Więcej przepisów znajdziesz na: www.sertop.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF