Sobotnie i niedzielne poranki to czas tylko dla nas i najbliższych. Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie. PROSTE HISTORIE podpowiedzą, jak pierwszy posiłek zamienić w rozkoszne, kulinarne ucztowanie.

Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które może być cudownym rozpoczęciem dnia. Dzięki PROSTYM HISTORIOM w kilka chwil przygotujesz pyszną, smażoną chałkę z sosem budyniowym i owocami leśnymi – to oryginalna i wyjątkowo smaczna propozycja na lipcowe śniadanie. Aromaty ciasta i owoców przywołają na myśl beztroskie wakacje u babci, a na buziach wszystkich małych domowników wywołają… niemały uśmiech. Będzie pysznie, prosto i lekko – w ten weekend zapowiada się idealne letnie przedpołudnie z prawdziwymi smakołykami!

Składniki:

Przepis - Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi PROSTE HISTORIEOwoce lasów i sadów PROSTE HISTORIE

– 250 ml tłustego mleka

– szczypta kardamonu

– 60 g cukru pudru

– ½ otartej skórki z pomarańczy

– 4 żółtka jajek

– 1 całe jajko

– 4 kromki chałki

– łyżka masła

Sposób przygotowania:

Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych „Owoców lasów i sadów” PROSTE HISTORIE. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos. Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF