Puszysty jabłecznik z ciasteczkami McVitie’s i bitą śmietaną
Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie bo z owsianymi ciasteczkami McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate i bitą śmietaną. Ciasto będzie idealnym dopełnieniem niedzielnego rodzinnego obiadu czy przyjęcia u znajomych.
Składniki na ciasto:
-
125 g (8 – 9 ciastek) McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate
-
4 jabłka (ok. 750 g)
-
2 łyżki soku cytrynowego
-
200 g masła lub margaryny
-
szczypta soli
-
odrobina mielonego cynamonu
-
220 g cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
4 jajka (średniej wielkości)
-
280 g mąki
-
12 g proszku do pieczenia
-
120 g kwaśnej śmietany
-
75 g cukru pudru
-
1 – 2 łyżki mleka
-
tłuszcz i mąka do formy
-
jednorazowy rękaw cukierniczy
ok. 500 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 24 g, węglowodany: 57 g
Przygotowanie:
Ilość porcji: ok.12
Przygotowanie: 75-90 minut
Zacznij od obrania jabłek, pokrojenia ich w ćwiartki i usunięcia gniazd nasiennych. Następnie przy pomocy noża ponacinaj lekko wypukłą część owoców i skrop sokiem z cytryny. Rozdrobnij 125 g ciastek McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate. Do miski włóż kolejno tłuszcz, sól, cynamon, cukier
i cukier wanilinowy i utrzyj całość mikserem na kremową masę. Dalej dodawaj do masy pojedynczo jajka, cały czas mieszając całość. W oddzielnym naczyniu umieść i wymieszaj mąkę
i proszek do pieczenia. Do masy z tłuszczem, cukrem i cynamonem najpierw dodaj kwaśną śmietanę, a następnie mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone wcześniej ciastka i ponownie zamieszaj. Otrzymane ciasto rozlej równomiernie w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej (26 cm Ø). Pora na wykorzystanie jabłek. Poukładaj na cieście owoce, jedno koło drugiego, w ten sposób, aby ponacinane części pozostawały widoczne na wierzchu ciasta. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika, i piecz przez 60–70 minut (piekarnik elektryczny: 175 °C/
z termoobiegiem: 150 °C/ piekarnik gazowy: patrz informacja od producenta). Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Jabłecznik McVitie’s świetnie smakuje z bitą śmietaną domowej roboty! Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego ciasta wystarczy, że ubijesz mikserem na gęstą płynną masę cukier puder i mleko. Następnie przelejesz ją do rękawa cukierniczego, obetniesz dolną końcówkę i dowolnie udekorujesz ciasto. Życzymy smacznego!
Dodaj komentarz