Składniki (3 porcje):

  • 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko (L)
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (małe)
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz

Sos:

  • Blog Apetyt Na Kuchnie1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • bazylia świeża
  • sól himalajska
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
  2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
  3. Czosnek posiekaj.
  4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
  5. Uformuj niewielkie kotleciki.
  6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
  8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
  9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF