Przetrwaj upały z Delonghi
Ekspresy Delonghi umożliwiają przygotowanie perfekcyjnego, aromatycznego espresso, które jest również podstawą kaw podawanych na zimno. Serwowane czy to z gałką ulubionych lodów, czy też z lodem w kostkach, kawy mrożone nie tylko działają pobudzająco, ale również przynoszą ulgę w upalne dni.
Firma Delonghi zebrała najciekawsze przepisy na orzeźwiające napoje kawowe z różnych stron świata. Podróż tę warto rozpocząć we Włoszech, skąd wywodzi się marka Delonghi. Bez wątpienia, to tu bije kawowe serce Europy. Kawa jest nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia. Nikt nie potrafi się nią cieszyć tak jak mieszkańcy Italii. Włosi piją ją o różnych porach dnia i na wiele sposobów, delektują się jej smakiem, niezależnie od okoliczności i temperatury za oknem.
Cafe affogato
Cafe affogato to napój kawowy oparty na espresso, do którego Włosi dodają rodzimy rodzaj lodów waniliowych – gelato.
Im później zaserwujemy kawę, tym szersza będzie warstwa kremowej pianki, powstała w wyniku połączenia roztapiających się
lodów z gorącym napojem.
- lody śmietankowe lub waniliowe
- ½ szklanki espresso
- polewa karmelowa (opcjonalnie)
Do szklanki nałóż gałkę lodów. Lody można polać np. sosem karmelowym. Następnie wlej gorące i mocne espresso. Kawę należy podawać od razu.
Ten popularny we Włoszech napój przygotowywany jest na bazie espresso i kostek lodu. Podaje się go najczęściej w kieliszkach do martini, niekiedy wzbogaca się go odrobiną likieru Baileys.
Swoją konsystencję zawdzięcza użyciu shakera.
- 125 ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka likieru Baileys
- cukier lub ulubiony syrop do smaku
- kilka kostek lodu
- zmielona kawa do dekoracji
Zaparzoną kawę dosłodź cukrem, zamieszaj.
Przelej do shakera, dodaj kilka kostek lodu i energicznie potrząsaj przez kilkanaście sekund.
Na dno kieliszka wlej likier, a następnie wymieszaną kawę.
Dodaj kostki lodu.
Udekoruj szczyptą zmielonej kawy.
Orzeźwiająca granita to włoski deser oparty na mocnym espresso z dodatkiem kryształów cukru, likieru kawowego bądź cynamonowego i ubitej śmietanki. Odrobina czekolady lub kakao dopełnia otrzymany w ten sposób smak.
- 2 szklanki espresso
- kilka łyżeczek cukru
- 4 łyżki likieru kawowego albo cynamonowego
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
Do posypania: odrobina zmielonej kawy albo kakao
Przygotuj espresso i posłodź. Napar należy następnie ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką (im większa powierzchnia zamarzania, tym szybciej uzyskasz pożądany efekt).
Wstaw naczynie do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjmij i rozdrobnij widelcem zamarzniętą powierzchnię.
Operację zamrażania i rozdrabniania powtórz kilkukrotnie, aż z całego płynu powstaną gruboziarniste kryształki.
Ubij śmietankę na sztywno. Granitę przełóż do szklanek, każdą porcję polej łyżką likieru oraz bitą śmietaną i oprósz odrobiną kawy lub kakao. Podawaj od razu.
Dodaj komentarz