Przepisy od Pascala Brodnickiego
Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną papryką
Składniki:
- piersi z kurczaka pokrojone w paseczki – 4 sztuki
- czerwona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
- zielona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
- sałata rzymska lub masłowa, umyta i wysuszona, pokrojona w paseczki – 1 sztuka
- jogurt bałkański – 100 mililitrów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 80 mililitrów
- sól
- pieprz cayenne
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- ostra musztarda – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez 10 minut smaż czerwoną i zieloną paprykę, następnie zdejmij ją z patelni.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 40 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni i smaż szybko na mocnym ogniu kurczaka, przyprawiając go solą i pieprzem kajeńskim. Po 3 min dodaj jogurt, wymieszaj i obniż ogień o połowę. Dusząc wszystko pod pokrywką przez 10 min.
- Przygotuj sos vinegret mieszając ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodając oliwę z oliwek ponownie wymieszaj.
- Do miski wrzuć sałatę, paprykę, kurczaka i dolej sos vinegret. Podawaj od razu z ciepłym kurczakiem i kawałkiem pieczywa.
Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazylią
- posiekany ząbek czosnku – 2 sztuki
- posiekana cebula – 1 sztuka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 60 mililitrów
- pomidor bez pestek i bez skóry, pokrojony w grubą kostkę – 2 sztuki
- żółta papryka, obrana i pokrojona w grubą kostkę – 1 sztuka
- fasola szparagowa – 0.5 kilogramów
- pęczek posiekanej bazylii – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez około 4 minuty podsmażaj czosnek z cebulą i papryką.
- Dodaj pomidory, fasolę szparagową, 5 łyżek wody, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Bon appétit!
Smażona papryka z bakłażanem i szynką w orzechach
Składniki:
- małe zielone papryki bez pestek pokrojone w paski – 2 sztuki
- małe żółte papryki bez pestek, pokrojone w paski – 2 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 40 mililitrów
- szynka parmeńska pokrojona w paseczki – 4 plastry
- duża czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
- bakłażany pokrojone w talarki grubości 0,5 cm – 2 sztuki
- orzechy włoskie pokruszone – 50 gramów
- papryka wędzona lub inna papryka ostra lub łagodna – 1 szczypta
- posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż czerwoną cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość oprósz papryką wędzoną i podsmaż całość 5 min.
- Zmniejsz ogień i duś całość mieszając od czasu do czasu przez 10 min.
- Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą być jędrne. Dodaj do tego szynkę i orzechy włoskie. Smaż całość 2 minuty. Na koniec dodaj pietruszkę, sól, pieprz, mieszaj i od razu podawaj. Bon Appétit!
Dodaj komentarz