Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną papryką

Składniki:

  • Salatka na cieplo z kurczakiem oraz czerwona i zielona paprykapiersi z kurczaka pokrojone w paseczki – 4 sztuki
  • czerwona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
  • zielona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki – 1 sztuka
  • sałata rzymska lub masłowa, umyta i wysuszona, pokrojona w paseczki – 1 sztuka
  • jogurt bałkański – 100 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 80 mililitrów
  • sól
  • pieprz cayenne
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • ostra musztarda – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez 10 minut smaż czerwoną i zieloną paprykę, następnie zdejmij ją z patelni.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 40 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni i smaż szybko na mocnym ogniu kurczaka, przyprawiając go solą i pieprzem kajeńskim. Po 3 min dodaj jogurt, wymieszaj i obniż ogień o połowę. Dusząc wszystko pod pokrywką przez 10 min.
  3. Przygotuj sos vinegret mieszając ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodając oliwę z oliwek ponownie wymieszaj.
  4. Do miski wrzuć sałatę, paprykę, kurczaka i dolej sos vinegret. Podawaj od razu z ciepłym kurczakiem i kawałkiem pieczywa.

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazylią

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami i bazyliaSkładniki:

  • posiekany ząbek czosnku – 2 sztuki
  • posiekana cebula – 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 60 mililitrów
  • pomidor bez pestek i bez skóry, pokrojony w grubą kostkę – 2 sztuki
  • żółta papryka, obrana i pokrojona w grubą kostkę – 1 sztuka
  • fasola szparagowa – 0.5 kilogramów
  • pęczek posiekanej bazylii – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez około 4 minuty podsmażaj czosnek z cebulą i papryką.
  2. Dodaj pomidory, fasolę szparagową, 5 łyżek wody, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
  3. Zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Bon appétit!

Smażona papryka z bakłażanem i szynką w orzechach

Składniki:

  • Smazona papryka z baklazanem i szynka w orzechachmałe zielone papryki bez pestek pokrojone w paski – 2 sztuki
  • małe żółte papryki bez pestek, pokrojone w paski – 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 40 mililitrów
  • szynka parmeńska pokrojona w paseczki – 4 plastry
  • duża czerwona cebula pokrojona w piórka – 1 sztuka
  • bakłażany pokrojone w talarki grubości 0,5 cm – 2 sztuki
  • orzechy włoskie pokruszone – 50 gramów
  • papryka wędzona lub inna papryka ostra lub łagodna – 1 szczypta
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Podsmaż czerwoną cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość oprósz papryką wędzoną i podsmaż całość 5 min.
  3. Zmniejsz ogień i duś całość mieszając od czasu do czasu przez 10 min.
  4. Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą być jędrne. Dodaj do tego szynkę i orzechy włoskie. Smaż całość 2 minuty. Na koniec dodaj pietruszkę, sól, pieprz, mieszaj i od razu podawaj. Bon Appétit!
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF