Baileys na lodzie z migdałami

Składniki:
40 ml Baileys Original Irish Cream
3 duże kostki lodu
migdały lub drobno starta skórka pomarańczy
jajko
3-4 jadalne kwiaty (np. czarny bez, rumianek, bratek)
szklanka typu tumbler

Przygotowanie:
Zacznij od dekoracji szklanki. Przygotuj dwa talerze: na jeden wlej pomieszane widelcem białko,
na drugim połóż rozdrobnione migdały lub drobno startą skórkę pomarańczy. Górną krawędź
szklanki najpierw delikatnie zanurz w białku, a następnie obtocz w migdałach lub skórce pomarańczy.
Do szklanki wlej 40 ml Baileys, dodaj kostki lodu. Dla efektownej dekoracji całość możesz uzupełnić
kilkoma jadalnymi kwiatami.
Liofilizowane maliny z waniliową galaretką i Baileys

 

Składniki:

40 ml Baileys Original Irish Cream
15 dag liofilizowanych malin lub innych suszonych czerwonych owoców (np. porzeczka) , latem
doskonałe będą świeże
galaretka waniliowa:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki wody
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szklanka typu tumbler lub wysoki kieliszek do wódki

Przygotowanie
Liofilizowane, suszone lub świeże czerwone owoce pokrój. Ułóż je na dnie szklanki typu tumbler.
Jeśli lubisz desery w małych porcjach możesz użyć kieliszków do wódki. Przygotuj galaretkę
waniliową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W międzyczasie zagotuj mleko z cukrem i cukrem
wanilinowym. Tak przygotowane mleko połącz z gotową żelatyną. Wszystkie składniki gotuj przez
chwilę. Dodaj galaretkę do naczynia z owocami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż galaretka
się zetnie. Przed podaniem dodaj Baileys i kilka świeżych, sezonowych owoców.

Koktajl Baileys z garnish ze słodkich pianek

 


Składniki :

40 ml Baileys Original Irish Cream
kilka kostek lodu
kilka pianek marshmallow
kieliszek koktajlowy

Przygotowanie
Do shakera wrzuć lód, dodaj Baileys. Wstrząsaj aż shaker stanie się zimny. Ostrożnie przelej
do kieliszka zostawiając lód w shakerze. Pianki nadziej na przycięty patyczek do szaszłyków lub
koktajlową wykałaczkę. Przypal palniczkiem – ostrożnie, pianki karmelizują się bardzo szybko.
Pianki możesz również połączyć z czerwonymi owocami. Przed podaniem umieść garnish na brzegu
kieliszka.

Grillowany ananas z sorbetem i musem z Baileys

 

Składniki:
ananas
cukier puder
mus z syfonu:
40 ml Baileys Original Irish Cream
4 żółtka
60 g cukru
400 g śmietany 36%
50 g ulubionego sorbetu

Przygotowanie:

Zacznij od musu. Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i Baileys. Wlej wszystko
do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, użyj miksera. Masę włóż na godzinę do lodówki,
żeby się schłodziła. Obrany ananas pokrój w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij
grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz specjalnej patelni możesz też użyć rusztu w piekarniku.
W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, dodaj krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem
pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.

Baileys z kawą, pianą z kokosa i makaronikami

 

Składniki:
40 ml Baileys Original Irish Cream

świeża kawa
gorące mleko
piana z kokosa:
4 białka
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietany

Przygotowanie:

Przygotuj piankę z kokosa. Białka ubij z cukrem, dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną,
a następnie śmietanę. Całość ubij na pianę i umieść w wysokiej szklance. Przygotuj świeżą kawę
w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego, spienionego mleka. Całość uzupełnij 40 ml Baileys.
Podawaj z kolorowymi makaronikami lub innymi ulubionymi słodkościami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF