Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

Składniki:

  • spaghetti-z-frutti-di-mare320 g spaghetti
  • 500 g świeżych krewetek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 500 g omułków
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100 g passaty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF