Przepis na Zupę dyniową CYKORIA
- ¼ dyni
- pozostałe warzywa (1 por, 2 cebule, 5 ziemniaków)
- 2 kostki bulionu CYKORIA
- pieprz CYKORIA do smaku
- gałka muszkatołowa CYKORIA
- sól, pieprz cayenne do smaku
- garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. W osobnym garnku gotujemy 4-5 małe ziemniaki. Przygotowujemy bulion: w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionowe CYKORIA i zagotowujemy.
W tym czasie kroimy pora i cebulę w talarki. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu CYKORIA wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez ok.10 minut na średnim ogniu.
Do malaksera przekładamy ugotowaną dynię oraz pora z cebulą. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dodając bulion. Po ugotowaniu ziemniaków, obieramy je ze skórki i wrzucamy do malaksera. Całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy 2 szczyptami gałki muszkatołowej CYKORIA oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodamy ziemniaków dodamy, tym gęstszy uzyskamy krem.
Gorącą zupę podajemy w miseczkach. Dekorujemy pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.
Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl
Dodaj komentarz