Trzeci czwartek listopada każdego roku to wyjątkowy dzień dla smakoszy Beaujolais Nouveau i wielbicieli kuchni francuskiej, której specjałów na stole tego dnia zabraknąć nie może. Z młodym, dojrzewającym zaledwie 6 tygodni, nieco cierpkim winem znakomicie komponować się będą dania z drobiu i czerwonych mięs, sery, a nawet tarty.

„Beaujolais Nouveau jest naprawdę ważnym świętem dla wielu Francuzów” – opowiada Marc Mercier, szef kuchni Knorr z Francji. „To wino jest wprowadzane do sprzedaży zawsze w trzeci czwartek listopada, ale za każdym razem ma swój wyjątkowy niepowtarzalny smak. I tak na przykład w tamtym roku było bardzo owocowe z nutą banana i czerwonych owoców” – dodaje kucharz. Jakim smakiem Beaujolais Nouveau zaskoczy w tym roku? Smakosze przekonają się 15 listopada. Ale już teraz warto pomyśleć, co do wina podamy, spędzając ten wieczór we dwoje lub w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Oto, co proponują kucharze Knorr.

 

Wybornie i elegancko

Beaujolais Nouveau stworzy udany duet z potrawami z drobiu oraz czerwonych mięs. Na wieczór w święto wina sprawdzą się więc delikatne Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie i wykwintny Tradycyjny indyk po francusku. Te potrawy najpierw przykują wzrok gości, a spróbowane zyskają ich uznanie. Będzie smacznie i elegancko. Wspaniale na stole zaprezentują się także dania z wołowiny lub wieprzowiny. Szefowie kuchni Knorr polecają Wołowinę z brokułami oraz Wieprzowinę duszoną z koprem włoskim.  Oto szczegółowe przepisy:

http://www.przepisy.pl/przepis/roladki-z-piersi-kurczaka-i-szpinaku-w-serowym-sosie#szukaj/Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie/przepisy

 

http://www.przepisy.pl/przepis/wolowina-z-brokulami#szukaj/wołowina/przepisy

 

 

Prosto i smacznie

Świętując Beaujolais Nouveau możemy także zrezygnować z mięs i zaserwować gościom wykwintne przekąski. Będą nimi z pewnością paszteciki z ciasta francuskiego, np. Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym lub Wytrwane paszteciki z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem ananasa. Nie dość, że smaczne, to jeszcze znakomicie się prezentują – staną się prawdziwą ozdobą stołu. Podobnie tarty, wywodzące się także z kuchni francuskiej, będą doskonałym kulinarnym towarzyszem młodego wina. Czas więc zabrać się za Prowansalską tartę z pomidorami lub Tartę z porem i szparagami, by zdążyć na przyjście gości. Z Beaujolais Nouveau wspaniale smakują również sery, o czym przypomina rodowity Francuz i szef kuchni Knorr, Marc Mercier. Do tego bagietka i mamy pyszny, a jakże prosty przepis na wyjątkowy wieczór w gronie przyjaciół.

Wypróbuj przekąski na święto Beaujolais Nouveau:

 

http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-pieczarkami-i-serem-plesniowym#szukaj/francuska/przepisy

 

http://www.przepisy.pl/przepis/tarta-z-porem-i-szparagami#szukaj/tarta/przepisy

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF