Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

LINGUE DI PASSERO Z BURAKIEM

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

makaron z burakiemSkładniki: (dla 4 osób):

  • 150 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 100 g pure’ z buraków (najłatwiej je przyrządzić, piekąc buraki przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku)

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Tniemy ciasto na małe kuleczki, które rozwałkowujemy. Powstały makaron powinien mieć 1 centymetr średnicy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Tak efektowny makaron idealnie komponuje się z łososiem, gorgonzolą, sardynkami lub selerem naciowym podsmażonym z czosnkiem i cebulą.

Więcej przepisów na http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/przepisy

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF