Przepis na pasta fresca: Lingue di passero, czyli ptasie języczki, z burakiem
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
LINGUE DI PASSERO Z BURAKIEM
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni
- 150 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 100 g pure’ z buraków (najłatwiej je przyrządzić, piekąc buraki przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku)
Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Tniemy ciasto na małe kuleczki, które rozwałkowujemy. Powstały makaron powinien mieć 1 centymetr średnicy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Tak efektowny makaron idealnie komponuje się z łososiem, gorgonzolą, sardynkami lub selerem naciowym podsmażonym z czosnkiem i cebulą.
Więcej przepisów na http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/przepisy
Smacznego!
Dodaj komentarz