Przepis na kanapkę w stylu włoskim z pesto z bazylii – z tosterem Sencor
Pieczony chleb z dodatkami podany na ciepło przywodzi na myśl specjały kuchni śródziemnomorskiej. Miłośnikom pieczywa i włoskich smaków marka Sencor przedstawia przepis na zdrową kanapkę z pesto z bazylii. To wyborna opcja na śniadanie z bliskimi, szybki lunch czy lekką kolację.
Kanapka w stylu włoskim z pesto z bazylii
Porcje: 2 podwójne kanapki
Czas: 20 minut
Kanapka:
- 4 kromki chleba w stylu włoskim
- 1 mozzarella
- średniej wielkości pomidor
- 2 plastry szynki dojrzewającej
- garść rukoli
- masło do smarowania pieczywa
Pesto:
- 1 kubek świeżych liści bazylii
- ½ kubka świeżych liści mięty
- 1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
- 2 ząbki czosnku, większe
- 1/4 kubka blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
- 1/4 kubka oliwy z oliwek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Pesto:
Umyte, osuszone liście świeżej bazylii i mięty przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy blendować składniki. Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, można dodać więcej oliwy do uzyskania ulubionej konsystencji. W trakcie blendowania warto sprawdzić smak, dodać sól ewentualnie więcej czosnku.
Kanapka:
Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa.
Smacznego!
Dodaj komentarz