To, co charakteryzuje jaśminową zieloną herbatę to wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak. Trunek kiedyś pity jedynie przez arystokrację, dziś jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych  wypieków, takich jak jaśminowe, herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Składniki:

  • jasminowe-ciasteczka3/4 kostki masła niesolonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
  • 1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut).
  2. Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde).
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze.
  6. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
  7. Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .
  8. Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.

Smacznego!

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF