Przepis na herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu
To, co charakteryzuje jaśminową zieloną herbatę to wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak. Trunek kiedyś pity jedynie przez arystokrację, dziś jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych wypieków, takich jak jaśminowe, herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.
Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu
Składniki:
- 3/4 kostki masła niesolonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
- 1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut).
- Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
- Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde).
- Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze.
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
- Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .
- Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.
Smacznego!
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl
Dodaj komentarz