Dla tych, którzy po lody sięgają jedynie latem, wrzesień to ostatnia chwila, aby nacieszyć się nimi przed zimą. Bywa naprawdę ciepły i słoneczny, a w taką pogodę zimne desery smakują najlepiej. Prawdziwym łasuchom polecamy połączenie ich z ulubionym wypiekiem. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny przepis na ciasto imbirowe
z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty.

Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Składniki: 

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
    • 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea Lodnon
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Lody:

    • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej

    • 1 szklanka cukru

    • 10 cytryn

    • 3 łyżeczki skórki z cytryny

    • 1 szklanka zimnej wody

    • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn

    Polewa: (opcjonalnie):

    • Syrop klonowy

    Sposób przygotowania ciasta:

    Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę
    i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF