Przepis dnia Marco Ghia – tradycyjne danie z regionu Marche
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
KURCZAK IN POTACCHIO (tradycyjne danie z regionu Marche)
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g śmietany
- 1 listek kleju rybiego
- masło
- rozmaryn
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Namaczamy, po czym odciskany listek kleju rybiego, do którego dodajemy śmietanę i oliwki (bez pestek) – w ten sposób przygotowujemy mus oliwkowy.
Smażymy kurczaka na oliwie, na której wcześniej podsmażyliśmy rozgnieciony, nieobrany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy przez sitko oliwę, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy do niej wodę i masło i tak powstały sos gotujemy do zredukowania.
Kroimy pierś z kurczaka i układamy ją na talerzu, nakładając obok łyżkę musu oliwkowego. Polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz