Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

KURCZAK IN POTACCHIO  (tradycyjne danie z regionu Marche)

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Tradycyjny kurczak z Marche1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g śmietany
  • 1 listek kleju rybiego
  • masło
  • rozmaryn
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Namaczamy, po czym odciskany listek kleju rybiego, do którego dodajemy śmietanę i oliwki (bez pestek) – w ten sposób przygotowujemy mus oliwkowy.

Smażymy kurczaka na oliwie, na której wcześniej podsmażyliśmy rozgnieciony, nieobrany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy przez sitko oliwę, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy do niej wodę i masło i tak powstały sos gotujemy do zredukowania.

Kroimy pierś z kurczaka i układamy ją na talerzu, nakładając obok łyżkę musu oliwkowego. Polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF