Premiera w poniedziałek, 20 kwietnia o godz. 16:30  

PFlogoJeden z ulubionych polskich szefów kuchni – Ewa Wachowicz – zaprasza widzów do poznania kulinarnych tradycji jej rodzinnego kraju. Ewa ujawnia sekrety tradycyjnych polskich przepisów w nowoczesnym, autorskim wydaniu. Wśród prezentowanych specjałów znajdą się̨ m.in. pierogi z serem z mąką gryczaną i miętą, hamburgery i pikantny piernik. Dołączcie do Ewy w kuchni Food Network, by poznać́ najbardziej wykwintne polskie potrawy.

Powtórki:

20 kwietnia, godz. 20:00

24 kwietnia, godz. 16:00

 

LENIWE z masełkiem szałwiowym

Składniki:

  • 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
  • 15 dag mąki pszennej plus do podsypania
  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła
  • 2-3 listki szałwii

9Na zbrązowione masło wrzucam listki szałwii. Zestawiam z ognia i zostawiam na  boku, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgniatam widelcem w misce (można przecisnąć przez praskę do  ziemniaków lub zmielić, ja lubię jednak, gdy w serze zostają małe grudki). Żółtka oddzielam od białek, dodaję do sera, mieszam dokładnie (cały czas widelcem). Białka ubijam z dużą szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę i mieszam z masą serową. Następnie dodaję mąkę i krótko wyrabiam – do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga – ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, sypię dość dużo mąki i łyżką nakładam trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma formuję wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypuję mąką, by mi się wałek nie przykleił do deski). Tępą końcówką noża robię kratkę na górze wałka, dzięki czemu wałek się spłaszcza. Kroję na 2-centymetrowe romby i wrzucam na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez minutę, następnie wyciągam łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzam. Na maśle złocę bułkę tartą i dodaję do leniwych. Na końcu polewam masłem szałwiowym i posypuje brązowym cukrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF