Polędwica wieprzowa duszona z grzybami w czerwonym winie, podana z puree dyniowym oraz pikantnym sosem czekoladowym
Pyszna, krucha polędwica, podana z pikatnym sosem i delikatnym puree dyniowym zachwyci każde podniebienie.
Polecamy na romantyczną kolację wykwintny obiad.
Składniki:
(4 porcje)
- Polędwica wieprzowa około 600 g
- Grzyby: 12 sztuk
- 250 ml wytrawnego wina
- 7 g masła
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Polędwicę oczyść z błon, umyj, odsącz, posyp pieprzem i solą ● Podsmaż na oliwie 2-3 minuty z każdej strony ● Podlej winem i dorzuć pokrojone grzyby (jeśli są małe, wrzuć je w całości) ● podduś bez przykrycia, aż wino zredukuje się do minimum, a na patelni pozostanie bardzo gesty sos ● na koniec na mięso połóż łyżeczkę masła
Puree z dyni
- 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
Dynię ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● odcedź ● ugnieć z masłem na gładką masę ● solą i pieprzem dopraw do smaku.
Sos czekoladowy:
- 250 ml wytrawnego wina
- 125 ml miodu pitnego
- 2 małe cebule
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok 60% )
- ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Całe danie udekoruj świeżą miętą oraz z wysoka posyp młotkowanym pieprzem.
Dodaj komentarz