Podravka inspiruje: Tradycyjny bigos z wiejskim smakiem
Na święta nie ma nic lepszego niż wiejski bigos. Dzięki Podravce możecie zrobić go zgodnie ze staropolskim obyczajem.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty słodkiej
1 l wywaru wołowego
300 g kiełbasy wiejskiej
600 g mięsa wieprzowego
200 g wędzonego boczku
100 g koncentratu pomidorowego Podravka
50 g suszonych śliwek
2 cebule cukrowe
½ opakowania Vegety do bigosu
liść laurowy
majeranek
sól
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę. Dodać kapustę kiszoną i gotować następne 30 minut. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym, dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny często mieszając. Zostawić na noc w lodówce i następnego dnia odgrzać. Do tradycynego bigosu możemy dodać suszone grzyby, które wzbogacą smak potrawy.
Smacznego!
Dodaj komentarz