Podravka inspiruje: Kurczak z miodem
Pyszny kurczak z miodem!
Wykonanie zajmuje około godziny, a efekty…fantastyczne!
Składniki: (4-6 porcji)
600g filetu z kurczaka
300g makaronu spaghetti
100g marchewek
50g korzenia seleru
50 g selera
20 g miodu wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
2-3 łyżki sosu sojowego
odrobina soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki Vegety
Przygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać 2 łyżkami Vegety i pieprzem cayenne. Musztardę i miód dobrze wymieszać i posmarować mięso. Marynować przez przynajmniej 2 godziny. Pozostałą ilość Vegety gotować około 5 minut w 300 ml wrzącej wody. Marynowane kawałki kurczaka usmażyć na gorącym oleju. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i zalać 150 ml wody, w której gotowaliśmy Vegetę. Dalej dusić na wolnym ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wymieszać ugotowane spagetti, dodać resztę płynu z Vegetą i sos sojowy. Wszystko jeszcze raz zagotować. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Serwowanie:
Kurczaka z miodem można podawać z sałatką z pomidorów.
Rada:
Kurczaka z miodem można również przygotować w piekarniku.
Dodaj komentarz