Zima zaczyna stopniowo i coraz zachłanniej otulać nas swoimi mroźnymi ramionami. Mimo, że nieustannie strącamy jej lodowe dłonie z naszych wychłodzonych już barków, ona pozostaje niewzruszona i nie opuszcza nas przez wiele kolejnych dni. Zamiast walczyć z wiatrakami poddajmy się świątecznemu charakterowi tych wyjątkowych miesięcy – mroźna aura potrafi być naprawdę magiczna i niezwykła… zwłaszcza gdy wzbogacimy ją kuflem aromatycznego piwa Świątecznego.

swiateczne_butelkaOkres od listopada do stycznia to czas przepełniony atmosferą zbliżających się Świąt. Tęsknota za letnimi, ciepłymi wieczorami i soczyście zielonymi koronami drzew schodzi na drugi plan, ustępując miejsca grudniowej radości z chwil spędzanych w gronie najbliższych i magii wkradającej się stopniowo do naszych serc. Mamy ochotę zatrzymać się na chwilę, nacieszyć wzrok bielą i rozświetlonymi ulicami miasta, bądź zrelaksować się w domowym zaciszu z najbliższymi, przygotowując wspólnie świąteczne potrawy. Zmieniając letnie przyzwyczajenia warto zmienić również nasze piwne menu i sięgnąć po trunek, który sprawi, że mroźne wieczory nabiorą prawdziwie świątecznego charakteru.

Piwo Świąteczne to kolejna odsłona limitowanej linii piw sezonowych warzonych w Browarze Okocim. Jest to piwo o pełnym, wyrazistym smaku i zdecydowanym korzennym aromacie. Piana, która wieńczy trunek jest gęsta i kremowa, a jego odcień przypomina barwę bursztynu – jest ciemny, ale klarowny. – To bardzo zdecydowane piwo, zarówno w smaku, jak i w zapachu. Ma esencjonalny, lekko słodkawy bukiet, w którym wyczuć można również silne akcenty korzenne. Jego smak jest lustrzanym odbiciem wyczuwanych w nim aromatów – nawet niewyćwiczony w sztuce degustacji język rozpozna wykryte wcześniej przez nos nuty karmelu i przyprawowy charakter – mówi Janusz Zawierucha, Kierownik ds. rozwoju produkcji w Browarze Okocim.

Czerwono-złote korony drzew, ostre powietrze, świeży śnieg skrzypiący pod butami… i ten intensywny, słodowy smak, który przenika nasze kubki smakowe – nie ma wątpliwości, że Piwo Świąteczne to zdecydowanie jesienno-zimowy wybór. Skosztuj go, zanim świat znowu spowije wiosenna paleta barw.

 

4 piwa sezonowe warzone w Browarze Okocim:

–   Świętojańskie  – jasne, lekkie, niefiltrowane. Dostępne: maj – lipiec 2013

–   Dożynkowe – z okazji pierwszych zbiorów, niepasteryzowane. Dostępne: sierpień – październik 2013

–   Świąteczne – ciemne, bogate w smaku, z aromatem korzennym. Dostępne: listopad 2013 – styczeń 2014

–   Wielkanocne – ciemne, 4 słodowe, bardziej esencjonalne. Dostępne: luty – kwiecień 2014.

 

Sugerowana cena sprzedaży: 3,99zł zł / zwrotna butelka 0,5l + kaucja za butelkę

 

Więcej na: www.piwasezonowe.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF