Pierogi z mięsem i kapustą nie bez powodu kojarzone są z tradycyjną polską kuchnią oraz specjalnościami mam i babć. Kto bowiem nie zna tego charakterystycznego, wyraźnego aromatu kiszonej kapusty, połączonego z zapachem doskonale przyprawionego mięsnego farszu?

 

Warto sięgnąć do smaków dzieciństwa i poświęcić chwilę na przygotowanie dania zaliczanego do kanonu tradycyjnej kuchni polskiej. Pierogi wpisane są w kulinarną kulturę Polaków od wieków. Szybkie tempo życia sprawia, że obecnie najczęściej wykorzystujemy produkty gotowe, które w niczym nie ustępują najlepszym, domowym specjałom. Dzięki nim dosłownie w chwilę możemy przygotować smaczny posiłek.

Pomimo przywiązania do tradycji, pierogi z mięsem i kapustą nie zawsze musimy podawać w ten sam sposób. Producent ręcznie robionych pierogów – firma Jawo proponuje, aby podać je z sosem z czerwonego wina, boczkiem i tymiankiem. Jest to doskonały pomysł na oryginalny i elegancki obiad, jak również na romantyczną kolację we dwoje.

 

Oto przepis:

 

Składniki:

 

  • 1 opakowanie Pierogów z mięsem i kapustą JAWO
  • Składniki sosu:
    • 150 gboczku,
    • 1 średnia cebula,
    • 6 ząbków czosnku,
    • 400 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
    • 35 gmasła,
    • sól, pieprz do smaku,
    • szczypta tymianku,
    • 1 łyżeczka mąki

 

Przygotowanie sosu:

Boczek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać niecałe 300 ml wina, tymianek i dusić około 7 min. Następnie zagęścić całość zawiesiną z mąki i pozostałego wina. Tak przygotowanym sosem należy polać ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu pierogi JAWO i gotowe. Potrawę przystroić można gałązkami świeżej pietruszki. Smacznego!

Więcej na www.jawo.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF