Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½  szklanki cukru
  • ½  szklanki miodu
  • 100g oliwy (o delikatnym smaku) lub oleju
  • 2 łyżki przyprawy do piernika CYKORIA
  • 1 cukier wanilinowy CYKORIA
  • Szczypta pieprzu CYKORIA
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia CYKORIA
  • 1 łyżeczka kakao (niekoniecznie)

Składniki na lukier:

  • 12 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

pierniczki (2)Przygotowanie. W garnku roztopić cukier z miodem. Do ostudzonej mieszanki (nie może być gorąca) dodać oliwę, wszystkie przyprawy, kakao, cukier wanilinowy oraz sodę lub proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodać mąką i wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm. Wyciąć dowolne kształty. Jeżeli pierniczki mają być zawieszone na choince warto pamiętać o zrobieniu dziurki.

Ciasteczka pieczemy na papierze przez ok. 10 minut w temp. 170 stopni.

Po upieczeniu pierniczków, przechowujemy je w szczelnej puszce. Kilka dni przed Świętami wyjmujemy i dekorujemy. Przygotowujemy lukier: cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę intensywnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Lukier dość szybko twardnieje, więc przed jego wykonaniem warto rozłożyć na tacce wszystkie pierniczki, które będziemy dekorować. Na pierniczkach rozsmarowujemy porcję lukru i gotowe! Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF