Firma Philips Saeco jest dumna z gromadzonego przez wiele dziesięcioleci doświadczenia w dziedzinie kreowania smaku. Dzieląc się posiadaną wiedzą, podpowiadamy, co kryje się za niezmiennie wyśmienitym aromatem naszego espresso i cappuccino.

 

Regulowany młynek ceramiczny: Delektuj się bogactwem aromatu

Ceramiczny młynek gwarantuje precyzję mielenia ziaren dowolnej odmiany kawy. Zmielona kawa nie nabiera metalicznego posmaku i nigdy nie jest przegrzana. Dodatkowe zalety młynka ceramicznego to wyjątkowo długi czas użytkowania oraz szlachetny, prawdziwie włoski smak kawy, zazwyczaj możliwy do uzyskania wyłącznie przez zawodowego baristę.

 

Saeco Adapting System (chroniony patentem); do wszystkich rodzajów ziarna

 

Dobry barista potrafi wydobyć pełnię smaku z każdego ziarenka kawy. Nasze ekspresy również – dzięki systemowi Saeco Adapting System, który automatycznie wybiera optymalne parametry procesu mielenia, gwarantując uzyskanie idealnej głębi aromatu niezależnie od rodzaju użytego ziarna.

 

Zdejmowany system parzenia: Łatwość czyszczenia – z miłości do doskonałego espresso

W samym sercu każdego w pełni automatycznego ekspresu do kawy znajduje się wynaleziony przez nas specjalny system parzenia. To twój „osobisty barista”, któremu należy zapewnić najlepsze warunki pracy. W ekspresach Philips Saeco utrzymanie w czystości systemu parzenia jest dziecinnie proste: po użyciu urządzenia wystarczy go wyjąć, przepłukać i założyć z powrotem.

Sekrety parzenia doskonałej kawy – „Zasada 4 M”

Miłośnicy kawy na całym świecie uwielbiają smak autentycznego espresso serwowanego we włoskich kafejkach. Kolejne pokolenia baristów doprowadziły do perfekcji szlachetny, niepowtarzalny aromat klasycznego espresso. Teraz jednak nie musisz już odwiedzać włoskiej kafejki, żeby móc rozkoszować się prawdziwym włoskim espresso. Oto sekret parzenia doskonałej kawy, jaki zdradził nam jeden z najbardziej doświadczonych włoskich baristów – „Zasada 4 M” :

–          Miscela (mieszanka): Aby uzyskać perfekcyjny napar, należy zużyć co najmniej 7g ziaren wysokiej jakości mieszanki kawy.

–          Macinatura (stopień zmielenia): Ziarna nie mogą być zbyt drobno ani zbyt grubo zmielone – dopiero optymalny stopień zmielenia pozwala uzyskać najwyższą efektywność procesu ekstrakcji.

–          Mano (ręka): Doświadczony barista starannie dobiera właściwe ciśnienie do konkretnej ilości kawy, dzięki czemu w procesie parzenia wydobywa z niej całą pełnię aromatu.

–          Macchina (ekspres): Nowoczesny, niezawodny ekspres ciśnieniowy gwarantuje doskonałą jakość i smak naparu.

 

Czym jest „Espresso Perfetto”, czyli jak rozpoznać kawę doskonałą?

 

Wzrok

 

Perfekcyjnie zaparzone espresso ma gęstą, aksamitną konsystencję i jest pokryte pianką zwaną cremą, której trwałość i wygląd w dużej mierze decydują o jakości espresso. Warstwa cremy powinna wynosić około 3–4 mm i być na tyle gęsta, aby przez krótki czas zatrzymywać na powierzchni kawy ziarenka cukru. Powierzchnia cremy powinna być gładka lub delikatnie prążkowana. Preferowany jest kolor orzechowy z nieznacznymi ciemniejszymi wtrąceniami.

 

 

Zapach

 

Z dostępnych na rynku ziaren kawy można uzyskać ponad 800 różnych kombinacji aromatów. Wdychając aromat espresso, mamy do czynienia z jego złożonością (całościowe postrzeganie aromatu), finezją (im więcej zróżnicowanych nut zapachowych i smakowych, tym lepszy napój), równowagą (harmonijne przeplatanie się wyczuwalnych niuansów) oraz delikatną ciepłą nutą palonych ziaren. W aromacie perfekcyjnie zaparzonego espresso można wyczuć nuty migdałów, orzechów laskowych, cytrusów, brzoskwini, suszonych owoców, rodzynek, fig i moreli.

Dotyk

Pierwsze wrażenie, jakie rejestrujemy przy pierwszym łyku espresso dotyczy temperatury napoju. Temperatura idealnego espresso nie powinna przekraczać 65°C. Ważna jest jednak również konsystencja, o której decyduje między innymi dobór mieszanki. Powinna być delikatnie aksamitna i zapewniać przyjemne doznanie w kontakcie z językiem i podniebieniem.

 

Smak

 

Wyróżniamy pięć wyczuwalnych przez człowieka smaków: gorzki, kwaśny, słodki, słony i umami (nasycony, mięsny, pikantny). Jeśli skupimy się na odczuciach smakowych, po pierwszym łyku espresso wyczujemy niesłychane bogactwo nut wszystkich pięciu smaków. O niskiej jakości ziaren kawy świadczy cierpki posmak kawy, podobny do występującego po zjedzeniu niedojrzałych owoców.

 

 

Certyfikat „Espresso & Cappuccino Perfetto by Philips Saeco”

 

Podobnie jak ekspresy Xelsis, Exprelia i Syntia Cappuccino, model Intelia One-Touch Cappuccino posiada certyfikat „Espresso & Cappuccino Perfetto by Philips Saeco” poświadczający wysoką  jakość parametrów sensorycznych zaparzanej kawy. Oznacza to, że proces parzenia obydwu napojów spełnia surowe wymogi sensoryczne Philips Saeco, co potwierdza również certyfikat przyznany przez najbardziej zaawansowany włoski instytut analizy sensorycznej, założony w 1990 r. stowarzyszenie degustatorów Centro Studi Assaggiatori – Italian Tasters.

 

 

 

Przyznanie certyfikatu ekspresom Philips Saeco stanowi uhonorowanie osiągnięć firmy i potwierdza jej status wszechstronnego eksperta w dziedzinie zaparzania kawy.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF