Składniki dla 4 osób:

  • penne_z_dorszem350g makaronu penne rigate Arrighi
  • 250g pomidorków cherry
  • kilka filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
  • 2 małe ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 ml białego wina
  • 200 g dorsza ( filet)
  • 2 łyżeczki kaparów Ponti
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF