Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

pancake-z-maslanki-z-sosem-karmelowym-i-owocami_fotoMasło Ekstra od OSM Piątnica 50g

– mąka pszenna 2 szklanki

– proszek do pieczenia 2  łyżeczki

– cukier 3 łyżki

– jajka 3 szt.

– maślanka 3 szklanki

– olej do natłuszczenia patelni

– ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

Sos karmelowy:

– Śmietanka 42% od OSM Piątnica  200ml

– Masło Ekstra od OSM Piątnica 1 łyżka

– cukier 6 łyżek

– woda 100ml

Wykonanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF