Znacie kogoś kto nie lubi pączków?  Bo my nie.  Przedstawimy Wam przepis na sprawdzone pączki z dowolnym nadzieniem.

My uwielbiamy je nadziewać  białą czekoladą, jabłkami, serem, makiem i wieloma innymi pysznościami.

 

 

 

Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
15-20  dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki masła
kieliszek spirytusu lub wódki
nadzienie-do wyboru 🙂

Opis:

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy: 1/2 l mleka+drozdze+trochę cukru+trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zdążył urosnąć. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy pozostały cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Wsypać mąkę, wlać podrośnięte drożdże,miękkie masło i spirytus  i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki.  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około godziny.

Po urośnięciu, formujemy pączki. Możemy to zrobić na 2 sposoby.

1. Jeśli nadziewamy je większymi, czy też suchymi składnikami (np, nadzienie pomarańczowe, jabłka, ser, mak), wtedy muszą być sklejone razem przed smażeniem.Z ciasta formujemy kulkę, ugniatamy ją, i wkładamy do środka nadzienie, po czym składamy i formujemy pączka.

2. Jesli nadziewamy je po upieczeniu, wystarczy jak uformujemy kulkę i tak ją upieczemy. Po upieczeniu i ostygnięciu nadziewamy ją szprycą.

Pączki pieczemy w głębokim oleju, do zrumienienia (około 5 minut).

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF