Owocowe szaleństwo, czyli kaloryczne smaki lata
Słońce, rower i targowiska pełne kolorowych owoców i warzyw – tak właśnie powinno wyglądać lato! Właśnie w tym najprzyjemniejszym w roku okresie szczególnie chętnie zajadamy się soczystymi i pełnymi smaku owocami. Czy można jednak jeść je bez ograniczeń? Na to pytanie odpowiadają eksperci kampanii Zarządzanie Kaloriami.
Według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia na początku tego roku, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Pierwsze miejsce na podium oddały im produkty zbożowe, które tym samym przesunęły się na drugie miejsce. Według ekspertów Instytuty Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego ze spożywanych posiłków. Jak jednak powinien wyglądać podział pomiędzy owocami i warzywami? Czy zachęceni pięknym wyglądem i słodkim smakiem powinniśmy jeść owoce pięć razy dziennie?
– Choć pewnie większość z nas bardzo bym sobie tego życzyła, bo owoce darzymy zwykle większą sympatią niż warzywa, to proporcja pomiędzy nimi nie powinna wynosić pół na pół. Na wymagane 400 gramów spożycia warzyw i owoców, powinniśmy spożywać te produkty w proporcjach 3/4 warzyw i 1/4 owoców – tłumaczy dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Skąd takie zalecenia? Choć owoce kuszą smakiem i wyglądem oraz zawierają sporo witamin i błonnika, to są również źródłem fruktozy, sacharozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Z perspektywy zarządzania kaloriami owoce stanowią zatem istotne źródło energii. Osoby dbające o linię czy też chcące zmniejszyć masę ciała powinny wliczyć kalorie pochodzące z owoców do dziennego jadłospisu. Jeśli zatem poniesie nas na targu czy przy owocowym stoisku w supermarkecie, nie jedzmy wszystkiego tego samego dnia, a zadbajmy o właściwe przechowywanie: osuszone polskie owoce (truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki itp.) najlepiej trzymać w lodówce, w dolnej szufladzie.
Osoby na diecie powinny też zwracać uwagę na kaloryczność owoców, jakie wybierają. Oto lista owoców od najmniej do najbardziej kalorycznych:
Owoc | Kalorie w 100g | Kalorie w średniej sztuce /szklance | Miara |
Truskawki | 28 | 42 | szklanka |
Maliny | 29 | 35 | szklanka |
Porzeczki czerwone | 31 | 37 | szklanka |
Porzeczki białe | 33 | 36 | szklanka |
Poziomki | 33 | 50 | szklanka |
Arbuz | 36 | 126 | „łódeczka”, ok 1/8 średniej sztuki |
Cytryna | 36 | 29 | średnia sztuka |
Grejpfrut | 36 | 109 | średnia sztuka |
Melon | 36 | 264 | średnia sztuka (ok. 1 kg) |
Agrest | 41 | 62 | szklanka |
Mandarynki | 42 | 27 | średnia sztuka |
Pomarańcza | 44 | 106 | średnia sztuka |
Czarne jagody | 45 | 59 | szklanka |
Śliwki | 45 | 25 | średnia sztuka |
Brzoskwinia | 46 | 39 | średnia sztuka |
Jabłko | 46 | 84 | średnia sztuka |
Morele | 47 | 21 | średnia sztuka |
Wiśnie | 47 | 66 | szklanka |
Nektarynka | 48 | 55 | średnia sztuka |
Ananas | 54 | 389 | cała sztuka |
Gruszka | 54 | 70 | średnia sztuka |
Kiwi | 56 | 42 | średnia sztuka |
Czereśnie | 61 | 96 | szklanka |
Winogrona | 69 | 98 | szklanka |
Banan | 95 | 114 | średnia sztuka |
Dodaj komentarz