Jesienią oraz zimą częściej sięgamy po przetwory owocowe. Pomagają nam one przywołać smaki lata, a do tego są pyszne i zawsze pod ręką. Stanowią lepszą alternatywę dla typowych sklepowych, słodkości. Co więcej, zamknięte w słojach są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż świeże owoce importowane.

Powidla_jablkowe_DawtonaChłodniejszą porą wcale nie musimy odmawiać sobie owoców – odnajdziemy je na półkach w postaci dżemów, powideł i musów Dawtona. Będą nie tylko idealnym uzupełnieniem codziennych posiłków, ale także doskonałą kuchenną inspiracją. To wspaniałe rozwiązanie dla tych, którzy łatwo i szybko chcą przyrządzić słodkie co nieco, aby poprawić sobie nastrój w pochmurne i zimne dni.

Pyszną receptą na pożywne i ciepłe śniadanie, będzie kasza jaglana lub owsianka z Musem Jabłkowym Dawtona i cynamonem. Do dania możemy dodać wyraziste w smaku orzechy włoskie lub jagody goi. Posiłek ten świetnie rozgrzeje organizm i przygotuje nas na długi, pracowity dzień. Przypomni nam również ostatnie słoneczne dni, podczas których dojrzewały polskie jabłka. W 100 gramach musu znajduje się tylko 69 kcal – dlatego warto go wybrać również zamiast np. poobiedniego deseru.

Na drugie śniadanie lub lekki lunch Dawtona proponuje omlet na słodko z owocami. Puszysta, jajeczna masa, będzie doskonale smakować z Powidłami Jabłkowymi 100% i kleksem kremowej śmietany lub jogurtu greckiego. To pyszne danie, które można jeść do woli. Sekretem wyjątkowego smaku nowego produktu Dawtona jest użycie tylko i wyłącznie dwóch składników – jabłek i soku jabłkowego, dzięki czemu jest on w pełni naturalny i zdrowy. Co więcej, w słoiczku Powideł Jabłkowych 100% jest ponad 800 g owoców!

Na szybką przekąskę polecamy pyszne kanapki ze świeżego, wiejskiego chleba z chrupiącą skórką z dodatkiem twarogu oraz Powideł Śliwkowych Dawtona, które smakują tak, jak te z babcinej spiżarni. Ich sekret tkwi w bardzo dużej zawartości owoców – 100 g produktu zostało wyprodukowanych z 196 g śliwek i tym, że nie zawierają barwników i konserwantów. Powidła gwarantują również wyjątkowy smak tradycyjnego pleśniaka.

Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi:

Składniki:

• cztery szklanki mąki
• pięć małych jaj (lub cztery duże)
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 200 g masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• ¾ szklanki cukru
• dwie łyżki kakao
• cukier puder
• słoik Powideł śliwkowych Dawtona 280 g

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i cztery żółtka. Ciasto należy szybko zagnieść, a następnie podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao, a następnie wszystkie trzy części zawinąć osobno w folię i włożyć do lodówki, aż stwardnieją. Białka jaj ubić na sztywno, po czym dodać do nich resztę cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie blachy jedną część jasnego ciasta startego na tarce. Następnie posmarować grubą warstwą Powideł śliwkowych Dawtona. Na to zetrzeć ciasto z kakao i ułożyć pianę z białek. Na wierzchu położyć startą, ostatnią jasną część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Produkty Dawtona znajdziemy na sklepowych półkach, w cenach odpowiednio: Powidła śliwkowe 4,19 zł/ 280 g, Powidła jabłkowe 4,19 zł /280 g, Mus jabłkowy 3,99 zł / 720 g.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF