Lato w tym roku rozpieszcza nas słońcem i wysokimi temperaturami. W tak upalne dni pijemy dużo wody, unikamy gorących potraw i szukamy rozwiązań, które pozwolą nieco schłodzić nasz organizm. Idealnie sprawdzą się orzeźwiające desery z owocami, które są bardzo smaczne, a ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Sandra_brzoskwinie połówki_puszka 850ml_4.30złOwocowe desery podawane w ciepłe dni powinny być lekkie i dobrze schłodzone. Do ich przygotowania warto wykorzystać owoce z puszki – ich smak idealnie komponuje się z galaretkami czy jogurtami, które stanowią dobrą bazę dla takiej przekąski. Przepisami na kuszące desery dzieli się marka Sandra – producent dojrzewających w tajlandzkim, greckim, a także hiszpańskim słońcu owoców z puszki.

Sernik brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń (np. marki Sandra)
  • 1 kg twarogu
  • 2 banany
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 łyżki cukru
  • margaryna
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g biszkoptów
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Banany kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy. Następnie do powstałej masy dodajemy cukier zwykły, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną galaretkę cytrynową. Całość miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną, a na dnie wykładamy biszkopty. Następnie zmiksowaną masę twarogową przekładamy na biszkopty i dokładnie rozprowadzamy. Całość chowamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie odcedzamy brzoskwinie, kroimy je na mniejsze kawałki i układamy na schłodzonej masie z biszkoptami Kolejno całość zalewamy przestudzoną galaretką agrestową. Chowamy do lodówki na około pół godziny. Podajemy ze świeżą miętą.

Owoce z miodowym jogurtem

Sandra_zdjęcie 2Składnik:

  • ½ gruszek z puszki (np. marki Sandra)
  • ½ mango z puszki (np. marki Sandra)
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

W małym naczyniu mieszamy jogurt grecki z miodem. Następnie do pucharków wlewamy po dwie łyżki powstałego musu. Na wierzchu układamy odcedzone i drobno pokrojone gruszki, kolejną warstwę musu, drobno pokrojone mango i znowu mus jogurtowy. Następnie na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi deser w pucharkach.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF