Orzeźwiające, owocowe desery na gorące dni
Lato w tym roku rozpieszcza nas słońcem i wysokimi temperaturami. W tak upalne dni pijemy dużo wody, unikamy gorących potraw i szukamy rozwiązań, które pozwolą nieco schłodzić nasz organizm. Idealnie sprawdzą się orzeźwiające desery z owocami, które są bardzo smaczne, a ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Owocowe desery podawane w ciepłe dni powinny być lekkie i dobrze schłodzone. Do ich przygotowania warto wykorzystać owoce z puszki – ich smak idealnie komponuje się z galaretkami czy jogurtami, które stanowią dobrą bazę dla takiej przekąski. Przepisami na kuszące desery dzieli się marka Sandra – producent dojrzewających w tajlandzkim, greckim, a także hiszpańskim słońcu owoców z puszki.
Sernik brzoskwiniowy
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń (np. marki Sandra)
- 1 kg twarogu
- 2 banany
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka agrestowa
- 3 łyżki cukru
- margaryna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g biszkoptów
- świeża mięta
Przygotowanie:
Banany kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy. Następnie do powstałej masy dodajemy cukier zwykły, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną galaretkę cytrynową. Całość miksujemy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną, a na dnie wykładamy biszkopty. Następnie zmiksowaną masę twarogową przekładamy na biszkopty i dokładnie rozprowadzamy. Całość chowamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie odcedzamy brzoskwinie, kroimy je na mniejsze kawałki i układamy na schłodzonej masie z biszkoptami Kolejno całość zalewamy przestudzoną galaretką agrestową. Chowamy do lodówki na około pół godziny. Podajemy ze świeżą miętą.
Owoce z miodowym jogurtem
- ½ gruszek z puszki (np. marki Sandra)
- ½ mango z puszki (np. marki Sandra)
- 1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
W małym naczyniu mieszamy jogurt grecki z miodem. Następnie do pucharków wlewamy po dwie łyżki powstałego musu. Na wierzchu układamy odcedzone i drobno pokrojone gruszki, kolejną warstwę musu, drobno pokrojone mango i znowu mus jogurtowy. Następnie na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi deser w pucharkach.
Smacznego!
Dodaj komentarz