Oliwki, kapary, suszone pomidory – nie tylko smaczne, ale i zdrowe, czyli o zaletach kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z ulubionych kuchni Polaków. Któż z nas nie lubi włoskiej pizzy i makaronów z aromatycznymi sosami, sałatki greckiej, czy hiszpańskiego tapas? Powodem tak dużej popularności kuchni śródziemnomorskiej nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie jest to, że kuchnia ta jest niezwykle smaczna, lekka i zdrowa. Dzięki aromatom niezliczonych ziół i przypraw, różnorodności dojrzewających w pełnym słońcu warzyw i owoców jest ona źródłem niezapomnianych doznań smakowych i witamin.
Obowiązkowymi dodatkami w kuchni śródziemnomorskiej są kapary, oliwki oraz suszone pomidory. Na półkach sklepowych jest coraz więcej tego typu produktów, co jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów.
– Polacy są coraz odważniejsi w próbowaniu nowych produktów i tworzeniu z nich potraw. Oliwki zagościły w naszych domach już na dobre, praktycznie każda sałatka z nowalijek jest wzbogacona o oliwki zielone lub czarne. Podobnie jest z kaparami. Jednak ulubionym dodatkiem naszych Konsumentów są suszone pomidory. Po zaledwie kilku latach obecności na rynku są one liderem sprzedaży w portfolio marki OLE! – tłumaczy Michał Świtaj z OLE!, marki warzywnych przysmaków w słoikach.
Modnie i zdrowo
Potrawy kuchni śródziemnomorskiej są smaczne, lekkie, kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem i aromatem. Jest to kuchnia prosta, ale zarazem wyrafinowana i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
– Kuchnię śródziemnomorską jest jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa. Występuje w niej dużo warzyw, ryb i owoców morza – zalecanych przez dietetyków. Charakterystycznymi dla niej produktami są oliwki, kapary i suszone pomidory. Produkty te na stałe zadomowiły się w Polsce, ponieważ genialnie podkreślają smak każdego dania – mówi Katarzyna Szatkowska, dietetyczka i autorka bloga W Krainie Smaku.
Z żywieniowego punku widzenia, szczególnie cenne są oliwki. Obok niezwykle cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają wszystkie aminokwasy w idealnych proporcjach. Mają zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę A i witaminę E. Zawierają również dużo magnezu, fosforu, siarki, żelaza, wapnia, cynku i potasu. Podobnie właściwości, co oliwki wykazują kapary, ze względu na zawartą w nich rutynę.
– Możemy je jeść praktycznie bez ograniczeń ze względu na bardzo niską kaloryczność. Zdrowe są także suszone pomidory, które warto również dodać do diety! Są to przecież niejako pomidory w pigułce, stanowią tym samym skoncentrowane źródło ważnych witamin i minerałów – zachęca Katarzyna Szatkowska.
Dla każdego coś dobrego
Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najbardziej wszechstronnych. Każdy kraj ma swoje specjały i rarytasy. Obecnie nie ma problemu z dostępnością nawet najbardziej egzotycznych składników, dlatego każdy może przygotować prawdziwą ucztę śródziemnomorską w swoim domu. W asortymencie sklepów pojawią się też coraz więcej dodatków i przekąsek śródziemnomorskich. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów producenci rozszerzają portfolio swoich produktów o nowe propozycje.
– Swoistą innowacją są właśnie wprowadzone dwa nowe warianty suszonych pomidorów. Pierwszy z nich to Suszone pomidory z pieprzem marynowanym, które zaskoczą wyrafinowanym smakiem i chrupkością pieprzu. Drugi wariant to klasyczne suszone pomidory w oleju w wygodnej formie pasków – mówi Michał Świtaj z OLE!
W bogatej ofercie każdy znajdzie swoje smaki, dzięki którym przeniesie się myślami do słonecznej Toskanii, czy greckiej tawerny, przy okazji spożywając posiłek pełen wartości odżywczych. Pamiętajmy także o jeszcze jednej zalecie kuchni śródziemnomorskiej, jest ona pełna afrodyzjaków. Oliwki, kapary, suszone pomidory to dodatki obowiązkowe w przepisie na miłość.
Dodaj komentarz