Pistacjowe pesto z sokiem z czerwonych pomarańczy
Propozycja Marco Ghia z Akademi i Kulinarnej Whirlpool w Warszawie Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
TAGLIOLINI Z PISTACJOWYM PESTO
I CZERWONĄ POMARAŃCZĄ
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na pełnoziarnisty makaron:
Na sos:
- 120 g pistacji (niesolonych)
- 45 g soku z pomarańczy
- oliwa extra vergine
- 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).
W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz – całość miksujemy do uzyskania kremu. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.
Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz