Na elegancką kolację, imprezę ze znajomymi, uroczysty obiad, kameralne spotkanie z przyjaciółmi. Nowe korniszony od Krakusa pasują na każdą okazję. To doskonały składnik dań lub przekąska sama w sobie. Delikatne, chrupkie, o wyjątkowym smaku – świeże, małe ogórki w słodkiej zalewie z niepowtarzalną kompozycją przypraw. Obowiązkowy element menu na każdym towarzyskim spotkaniu i nie tylko.

krakus_korniszonyMarka Krakus znana jest z doskonałych przetworów warzywnych, które od lat cieszą nasze podniebienia. Wszystkie powstają na bazie unikalnych receptur, tworzonych i dopracowywanych przez dekady. W efekcie w ofercie marki tworzone są niepowtarzalne smaki, o wyjątkowej, zaskakującej harmonii. W rodzinie przetworów warzywnych Krakus najbardziej znane są ogórki konserwowe – rynkowy lider kategorii, do których dołączyły korniszony – idealnie chrupkie o doskonałym smaku.

Smak

Korniszony to najdelikatniejsza postać ogórków marynowanych. Te od Krakusa powstają tylko ze świeżych, młodych i małych ogórków. Zbierane w szczycie sezonu, gdy przyroda w pełni rozkwita, w tym samym czasie co koper niezbędny do ich przyrządzenia. Swą unikalną chrupkość i niepowtarzalny smak zawdzięczają specjalnej, słodkiej zalewie. Poza koprem, znajduje się w niej czosnek, chrzan, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczyca. Sekret wyjątkowości korniszonów Krakus tkwi w tej niepowtarzalnej kompozycji tradycyjnych smaków i aromatów.

Podanie

Korniszony Krakus to doskonały dodatek do dań i przystawek. Idealnie komponują się z sałatkami, np. warzywną bądź jajeczną, sosem śmietanowym do mięsa, z kukurydzą w zupie meksykańskiej czy papryką w strogonowie. Można je też podać jako dodatek do serów i wędlin, wyrafinowanych koreczków, dipów czosnkowo-koperkowych czy mini grzanek z chorizo. Świetnie prezentują się też samodzielnie. Ich nieoczywisty smak zaskoczy najbardziej wymagające podniebienia wyrafinowanych smakoszy.

Okazja

Korniszony Krakus dostępne są w słoiczku o pojemności 500 g. Są obowiązkowym elementem na stole podczas sobotniego spotkania ze znajomymi czy niedzielnego, rodzinnego obiadu. Nie może ich też zabraknąć przy grillu z przyjaciółmi, czy jako szybkiej przekąski podczas nieplanowanej wizyty gości. Doskonale prezentują się też na śniadaniowej kanapce. Dzięki nim ta zwyczajna przekąska nabiera wyjątkowego charakteru.

Sugerowana cena półkowa, 500 g – 5,52 zł


Szybkie steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami
i chrupiącymi korniszonami Krakus

steki-z-poledwicy-z-warzywami-i-korniszonamiMięso

  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • sól morska
  • oliwa
  • 2 limonki
  • 1 kg polędwicy wołowej

Warzywa

  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • bakłażan
  • korniszony Krakus

Przygotuj warzywa do grillowania, umyj je i pokrój wzdłuż na średniej wielkości kawałki.

Polej oliwą, posyp solą oraz pieprzem, następnie grilluj na patelni do grillowania aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione.

W trakcie, kiedy warzywa będą się grillowały, przygotuj mięso.

Mięso umyj i pokrój na stosunkowo cienkie plastry. Pamiętaj, że polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko. Każdy kawałek natrzyj oliwą. W moździerzu rozgnieć ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysyp na płaski, duży talerz, dodaj sól. Sól z pieprzem rozsyp równomiernie na całym talerzu, następnie rozłóż mięso i obtocz w mieszance z pieprzem.

Rozgrzej patelnię do grillowania i usmaż kawałki polędwicy. Smaż mięso dokładnie, około 1-2 minuty na z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa.

Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu.

Podawaj z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami Krakus.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF