Skrei, czyli norweski dorsz zimowy, pojawi się w menu 12 prestiżowych restauracji w Warszawie! Pochodząca z wód Morza Arktycznego ryba uznawana jest za prawdziwy rarytas kulinarny na całym świecie.

1Skrei to najlepsza odmiana dorsza norweskiego, występująca tylko w Norwegii i to tylko od stycznia do kwietnia. Jego smakiem rozkoszowali się już wikingowie, a dziś Skrei podbija świat. Restauratorzy i szefowie kuchni czekają na każdy sezon, aby móc dzielić się ze swoimi gośćmi jego niezwykłym smakiem. Wszystkich zaś łączy radość nadchodzącego kulinarnego święta!  W tym roku o wyjątkowości i niepowtarzalnym smaku zimowego dorsza będą mogli przekonać się również klienci najlepszych warszawskich restauracji.

Szefowie kuchni 12 ulubionych restauracji mieszkańców stolicy przygotują specjalne, autorskie menu, których bohaterem będzie właśnie Skrei. Dań z wykorzystaniem norweskiego dorsza zimowego będzie można spróbować od lutego do końca marca br.

„Skrei stałsię prawdziwym przebojem kulinarnym na wielu rynkach świata. Każdy sezon niesie nowe doznania smakowe. Mogę powiedzieć już o kulinarnym trendzie na Skreia w zimowym menu. Warszawski rynek gastronomii  wspaniale się rozwija, co obserwuję od5 lat. Dlatego jesteśmy bardzo dumni, że najlepsze restauracje na mapie stolicy zechciały zaprezentować tę wyjątkową rybę szerszej publiczności. Jestem przekonana, że dania w wykonaniu cenionych szefów kuchni sprawią, że Skrei na stałe wpisze się w sezonowy kalendarz kulinarny nie tylko Warszawy, ale całej Polski, a miłośnicy dobrej kuchni będą oczekiwać na każde jego nadejście z prawdziwą radością.” – mówi KristinPettersen, dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza

Pełna lista restauracji biorących udział w akcji:

  • Ale Wino – ul. Mokotowska 48
  • Bibenda– ul. Nowogrodzka 10
  • Brasserie Warszawska – ul. Górnośląska 24
  • Der Elephant – Pl. Bankowy 1
  • Kieliszki na Próżnej – ul. Próżna 12
  • La Rotisserie – ul. Kościelna 12
  • Mała Polana Smaków – ul. Belwederska 13
  • Merliniego 5 – ul. Merliniego 5
  • Mielżyński – ul. Burakowska 5/7
  • Mielżyński -Czerska 12
  • Nabo – ul. Zakręt 8
  • Opasły Tom – Foksal 17

Norweski Dorsz Zimowy Skrei dorasta w Morzu Barentsa. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy 5 lat i przemierzy 600 km płynąc na tarło ku północnemu wybrzeżu Norwegii – wyspom Lofotom. Stąd jego nazwa – Skrei po norwesku znaczy „wędrowiec”. Długa podróż Skreia sprawia, że jego mięso jest wyjątkowo sprężyste, a duży filet i piękny biały kolor gwarantują nieograniczone możliwości kulinarne. Jest to jedna z najzdrowszych ryb morskich o białym mięsie, a jedna porcja ryby Skrei zawiera zalecaną dzienną dawkę kwasów Omega-3. Wszystkie łowiska Skreia są certyfikowane i zarządzane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Partnerem akcji w restauracjach Skrei’2016 są Makro Cash & Carry Polska S.A. oraz magazyn Food Service.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF