Niezwykłe smaki Tajlandii
Kraina pięciu smaków
Królestwo Tajlandii to obecnie jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie kluczowe reguły filozofii życia: przyjemność i harmonię. Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej – jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Jej mistrzowie komponując większość posiłków kierują się zasadą pięciu smaków, według której każde danie powinno mieć w sobie słodycz, gorycz, ostrość, kwaśność i słoność.
…to właśnie w Tajlandii narodziła się licząca ponad tysiąc lat sztuka carvingu, czyli rzeźbienia wzorów w owocach i warzywach. Do tego celu najczęściej używane są dynia, melon, arbuz, marchew, papaja i ogórek. Rzeźbione są w nich wzory kwiatowe, liście oraz zwierzęta. Tak przyozdobionych owoców i warzyw używa się do dekoracji oraz jako naczyń do serwowania posiłków. Carving jest obecnie… dyscypliną na Mistrzostwach Świata. Tych kulinarnych oczywiście.
Duże, małe, kolorowe…
Z czym się kojarzy Tajlandia? Z wszechobecnymi uśmiechami, przepychem świątyń, rajskimi plażami, bujną tropikalną roślinnością i… niezliczonymi gatunkami owoców. Na tajskich straganach królują olbrzymie, mięsiste dżakfruty, kolczaste duriany, włochate rambutany, rosnące w gronach owoce duku (langsaty), fioletowe mangostany, gruszkowate papaje, maleńkie banany, rozczochrane ananasy… Zadziwiają bogactwem kolorów, kształtów i aromatów. Dojrzałe w gorącym, tajskim słońcu smakują jak nigdzie indziej.
Nie tylko curry
Tajska kuchnia w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu, przyprawach i owocach morza. Jej nieśmiertelne przeboje, które kombinacją smaków uzyskały światowy rozgłos? Piekielnie pikantna zupa Tom Yum z krewetkami i makaron Pad Thai! Ale, warto też spróbować innych dań. Jak choćby Kratong Thong, czyli chrupkich miseczek z ciasta z farszem z kurczaka i warzyw, czy Kaeng – potraw z curry, które można przygotować na tysiąc sposobów!
Czy wiesz, że…
…najczęściej używane w kuchni tajskiej przyprawy – trawa cytrynowa, papryczka chili, świeży imbir i spokrewniony z nim galangal – mają działanie lecznicze. Poprawiają odporność, krążenie i koncentracje, działają przeciwdepresyjnie, leczą grypę, przeziębienia i migreny. W dodatku pobudzają trawienie. Czego chcieć więcej?
Przepisy:
(ostro-kwaśna zupa z krewetkami)
Składniki
12 średnich krewetek, oprawionych
10 grzybów
1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
3 listki limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z limonki
6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry
Sposób przygotowania
- Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
- Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
- Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.
KRATONG THONG
(siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z ciasta)
Krathong (mieczki z ciasta)
Przesiana mąka | ½ | filiżanki |
Mąka ryżowa | ½ | filiżanki |
Żółtko jaja | 1 | |
Sól | ½ | łyżeczki |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Olej roślinny | 1 | łyżka |
Sok z limonki | ½ | filiżanki |
Woda | ½ | filiżanki |
Wykonanie ciasta
- Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.
Smażenie miseczki (Krathong)
- Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
- Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z gorącym olejem.
- Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
- Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
- Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.
Farsz
Składniki
Ziarna kukurydzy | 4 | kolby |
Marchew (pokrojona w kostkę) | ½ | filiżanki |
Nasiona grochu cukrowego | ½ | filiżanki |
Drobno posiekana pierś kurczaka | 200 | gramów |
Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem | 2 | łyżeczki |
Sól | 1 | łyżeczka |
Cukier | 1-2 | łyżki |
Mleko skondensowane | ½ | filiżanki |
Olej do smażenia | 3 | łyżki |
Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji |
Wykonanie farszu
- W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
- Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
- Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
- Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
- Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
- Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.
Dodaj komentarz