Do świąt pozostało coraz mniej czasu, a wielu z nas ma przed sobą jeszcze mnóstwo przygotowań. Najwyższy czas, aby zaplanować bożonarodzeniowe menu – tradycyjne dania, w szczególności te wigilijne oraz pyszne wypieki. Jeśli chodzi o słodkości – eksperci Ahmad Tea London proponują najprostsze, ale pyszne rozwiązania, które nie są czasochłonne – np. herbaciany placek z bakaliami.

Herbata Ahmad TeaSkładniki (ciasto):

– 250 ml zaparzonej English Tea No 1. Ahmad Tea London
– 2 garści suszonej żurawiny
– garść orzechów włoskich
– 250 ml miodu gryczanego
– 4 jajka
– 1 saszetka cukru wanilinowego
– 250 ml oleju kokosowego
– 250 gram cukru pudru
– 750 gram mąki tortowej
– 1 płaska łyżka sody oczyszczonej

Składniki (lukier):

– 50 gram cukru pudru
– 3 białka
– 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek)

Przygotowanie

Zaparz 1 szklankę mocnej English Breakfast Ahmad Tea London i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno pianę z 4 białek i odstaw. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, powoli wlej do nich miód gryczany oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej przestudzoną herbatę (bez fusów). Dosyp mąkę wymieszaną wcześniej z sodą, cukier waniliowy, orzechy oraz żurawinę, a na końcu delikatnie mieszając dodaj ubite białka. Wszystko starannie połącz, wylej na dużą blachę i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozpocznij pracę nad przygotowaniem lukru. Do miski wlej białka oraz dosyp powolutku cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj mikserem przez około 15 minut. Wierzch ciasta pokryj równomiernie słodką masą.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF