Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej radzi, poleca:

1PLACUSZKI Z LIŚĆMI RZODKIEWKI

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki

(przepis na 15-20 placków):

  • liście z 30 rzodkiewek
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • 50 g parmezanu

Sałata:

  • 2 gruszki
  • 30 g kolendry
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli
w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.

Sałatka:

Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, żeby nie sczerniała, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy
i dodajemy do sałatki.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF