Nie marnuj jedzenia z Marco Ghia – Placuszki z liśćmi rzodkiewki – przepis Akademii Kulinarnej Whirlpool
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej radzi, poleca:
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
(przepis na 15-20 placków):
- liście z 30 rzodkiewek
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml wody
- 50 g parmezanu
Sałata:
- 2 gruszki
- 30 g kolendry
- 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli
w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.
Sałatka:
Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, żeby nie sczerniała, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy
i dodajemy do sałatki.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz