Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i aromatów oraz starannie dobranych składników, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe walory. Tej jesieni wprowadź do swojej kuchni pełne słońca potrawy z ciepłych regionów Morza Śródziemnego! Z dodatkiem produktów z Piątnicy mogą smakować jeszcze lepiej.

6Śródziemnomorska kuchnia to mieszanka smaków i zapachów wielu słonecznych regionów basenu Morza Śródziemnego. Można w niej dostrzec wpływy różnorodnych kuchni, m.in. greckiej, hiszpańskiej, francuskiej czy włoskiej a także z państw arabskich oraz Turcji. To przenikanie się kultur daje niezwykłe efekty w postaci lekkich, wyrazistych potraw oraz bogactwa składników.

Trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię śródziemnomorską bez jogurtu greckiego. Jest nie tylko pyszną przekąską. W swojej ojczyźnie jest stosowany przede wszystkim jako dodatek do sosów, zup i deserów. Jogurt typu greckiego od Piątnicy powstaje według tradycyjnej greckiej metody wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii, bez dodatku jakichkolwiek substancji zagęszczających. To jogurt idealny – lekki i pozbawiony tłuszczu, za to z dwukrotnie wyższą zawartością białka w porównaniu z podobnymi produktami tej kategorii.

Charakterystyczny składnik kuchni śródziemnomorskiej, kremowy ser Mascarpone, wniesie do dań prawdziwie włoski akcent. Ten z Piątnicy przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną metodą ze śmietanki. Wyróżnia się gładką, aksamitną konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Z taką bazą dania po prostu nie mogą się nie udać!

Wypróbuj oryginalne przepisy na śródziemnomorskie specjały, które poleca Piątnica:

Spaghetti alla carbonara

Potrzebujesz:

– 250 g Mascarpone z Piątnicy

– 100 g wędzonego boczku

– 300 g makaronu spaghetti

– 3 jajka

– 2 łyżki tartego parmezanu

– sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Utrzeć 2 całe jajka i jedno żółtko. Do sera Mascarpone dodawać powoli masę jajeczną, ciągle mieszając – utrzeć na gładką masę. Dodać parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Ugotowany, gorący makaron spaghetti przełożyć na patelnię z boczkiem, następnie dodać utartą masę z Mascarpone. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką – zestawić z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Lasagne z Serkiem Wiejskim

Potrzebujesz:

– 1 Serek Wiejski 500 g z Piątnicy

– 1 serek Twój Smak 135 g z Piątnicy

– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%

– 2 Jogurty typu greckiego Naturalne z Piątnicy

– 0,25 l soku pomidorowego

– ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego

– 400 g sera żółtego

– 7 pomidorów lub 2 puszki po 400 g pomidorów bez skórki

– 2 duże cebule

– 4 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– 1 paczka makaronu lasagne

– do smaku: sól, oregano, bazylię, estragon, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki

Sposób przygotowania:

Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy.

Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy.

Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt typu greckiego Naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej.

Żółty ser ścieramy na tarce. Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim Jogurtem typu greckiego i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut.

Mascarpone oraz Jogurt typu greckiego Naturalny z Piątnicydostępne są w sklepach w cenach odpowiednio:5,50 zł / 250 goraz 1,30 zł / 150 g.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF